Aktualno
StoryEditor

Unatoč Trumpovim naporima trgovinski deficit SAD-a najveći od 2008.

06. Travanj 2018.

Trgovinski deficit SAD-a porastao je u veljači na 57,6 milijardi dolara, što je najveći mjesečni jaz između izvoza i uvoza roba i usluga od 2008. godine, a zbog pojačane domaće potražnje, očekuje se da će deficit dodatno porasti, unatoč naporima predsjednika SAD-a Donalda Trumpa.

Deficit je veći nego što su analitičari očekivali jer je snažno porastao uvoz usluga, a najnovije brojke dolaze u vrijeme pojačanih napora predsjednika Trumpa usmjerenih na smanjenje neravnoteže između američkog uvoza i izvoza.

>>>Investitori zabrinuti zbog napetosti između SAD-a i Kine, europske burze u padu

Prema u četvrtak objavljenim podacima američkog ministarstva trgovine, uvoz SAD-a iznosio je u veljači 262 milijarde dolara, što je povećanje za 1,7 posto u odnosu na siječanj, a uslijed pojačane potražnje za nizom proizvoda, kao što su civilni zrakoplovi, računala i hrana. Izvoz je također porastao za 1,7 posto, dosegnuvši 204,4 milijarde dolara, a ponajviše zahvaljujući prodaji nafte i prirodnog plina te automobila.

SAD su s većinom zemalja zabilježile mjesečni deficit u segmentu trgovanja robama, na koji je Trump uvelike usmjerio svoju pažnju, a predvodila ih je Kina s 34,7 milijardi dolara. Međutim, jaz s Kinom smanjio se u odnosu na siječanj za 2,3 posto.

Očekuje se daljnji rast deficita

Trump je ranije poručio da želi da američki deficit s Kinom padne za 100 milijardi dolara, dok se procjenjuje da sada na godišnjoj razini iznosi oko 400 milijardi.

>>>Kina najavila nove carine na više od sto američkih proizvoda

Analitičari banke Wells Fargo izjavili su kako očekuju da će izvoz i uvoz rasti u nadolazećim mjesecima, uz snažnu domaću potražnju koja će dovesti do daljnjeg rasta deficita.

Pritom upozoravaju da trgovinski rat između dvaju najvećih svjetskih gospodarstava, koji bi mogao izbiti, vjerojatno neće uzrokovati smanjenje američkog izvoza i uvoza, no mogao bi oslabiti rast trgovine.

>>>Novi Trumpov poklič trgovinskom ratu: Priprema se popis kineskih proizvoda koje će cariniti

Na sve dosadašnje Trumpove najave carina na uvoz kineskih proizvoda Kina je uzvraćala istim protumjerama, a žalila se i Svjetskoj trgovinskoj organizaciji (WTO) zbog planova SAD-a oko uvođenja 25 posto poreza na kineski uvoz vrijedan oko 50 milijardi dolara, za ono što Bijela kuća naziva nepoštenom praksom u području intelektualnog vlasništva.

WTO je u četvrtak proslijedio zahtjev Kine na konzultacije članicama, pokrenuvši raspravu prije nego što se žalba uvrsti u formalni postupak rješavanja sporova.

U četvrtak navečer Trump je, pak, poručio da se razmatra uvođenje dodatnih carina na kineski uvoz u vrijednosti od 100 milijardi dolara, a Kina je poručila da ne želi trgovinski rat, ali ga se ne boji.

21. veljača 2024 07:08