Aktualno
StoryEditor

Upitna budućnost zavoda za tajno zdravstvo

16. Prosinac 2018.

Iz splitskog KBC-a u pravosuđe se dokotrljao predmet koji bi mogao promijeniti sudsku praksu. Naime, žena je dala mito liječniku za liječenje supruga, ali sve je završilo pacijentovom smrću zbog, sumnja se – nesavjesnog liječenja.

>>>Predugi staž svih ministara zdravstva

Zna li itko koliko se slučajeva nesavjesnog liječenja u Hrvatskoj pomete pod tepih? Usmena predaja znatno je dramatičnija od službenih, friziranih izvještaja u kojima liječnici najčešće jedni drugima čuvaju leđa. E, ali ovo bi mogla biti kap koja će preliti čašu cehovske solidarnosti. Primio je mito i onda nesavjesno liječio, heej! Pa to potkopava temelje hrvatskoga paralelnog zdravstvenog sustava. I to baš uoči Božića, kad se gosponu doktoru hodočasti s viskijem, puricom, odojkom, pa i pokojom kuvertom.

Ovaj slučaj dovodi u pitanje cijeli dobro organizirani koruptivni zavod za tajno zdravstvo, a dodatni udarac mogao bi očešati i javno, makar kao kolateralnu žrtvu. Naime, presuše li dodatni izvori zarade, još će više liječnika pohrliti u inozemstvo. Zato ne bih bio u koži liječniku koji se usudio nesavjesno liječiti nakon što je primio mito.

27. travanj 2024 06:00