Aktualno
StoryEditor

Ususret Danu velikih planova: Pogledajte što je sve ostvario slavonski vizionar Mirko Ervačić

29. Srpanj 2019.

Mirko Ervačić vizionar je koji je u slavonskoj ravnici stvorio jedinstven savršeno zaokružen koncept proizvodnje u kojem energija uz pomoć moderne tehnologije neprekidno kruži. Njegova Osatina Grupa već 25 godina neumorno radi i ne boji se inovacija, prihodi im neprestano rastu, a elana za uvođenje novih održivih tehnologija ne ponestaje. Upravo zato slavonski živalj, koji se silom prilika specijalizirao za dugu vožnju i mukotrpan rad u Njemačkoj, ne boji se ostati i svoje radno mjesto potražiti upravo u Ervačićevoj tvrtki.

Tako je Osatina grupa lani imala 1100 zaposlenih, a u prvih šest mjeseci ove godine taj je broj narastao na 1400. Takvi rezultati su tim veći uzme li se u obzir da je 2017. ova tvrtka iz slavonskog mjesta Viškovci imala 850 zaposlenih. Rast broja zaposlenika je pratilo i povećanje plaća, a tvrtka je lani ostvarila 750 milijuna kuna prihoda, što je rast od 13 posto u odnosu na prethodnu godinu i kako sami kažu, pozitivan trend rasta se nastavlja i u ovoj godini.

Kako je Osatina grupa uspjela zadržati stabilan rast, digitalizirati se i zaokružiti proizvodnju i poslovne procese, te u današnje vrijeme možda još i najvažnije, kako joj je uspjelo povećati broj zaposlenih, imat će priliku čuti svi oni koji 25. rujna dođu u zagrebački hotel Westin na Liderovu konferenciji Dan velikih planova.

[mks_button size="large" title="Prijavite se na Dan velikih planova" style="rounded" url="http://lider.events/dvp/registracija/" target="_self" bg_color="#1e73be" txt_color="#FFFFFF" icon="" icon_type="" nofollow="0"]

Osatina je započela s radom u siječnju ratne 1992. godine kao skromno privatno poduzeće s tri stalna zaposlenika. Imala je poljoprivrednu ljekarnu u Koritni, malu otkupnu pistu, a bavila se i veleprodajom sjemena, gnojiva i sredstava za zaštitu bilja.

Danas je popis djelatnosti tvrtke puno, ali zaista, puno razgranatiji.

Osatina ima organiziran proizvodni ciklus koji počinje ratarstvom na pet tisuća hektara i u cijelosti je podređen potrebama vlastite stočarske proizvodnje i proizvodnje u bioplinskim postrojenjima. Osim toga, otkupljuju poljoprivredne kulture s deset tisuća hektara te raspolažu sa 60 tisuća tona kapaciteta silosa i podnih skladišta u Semeljcima i Đurđevcu. Stočna hrana proizvodi se  u automatiziranim tvornicama u Ivankovu i Đurđevcu s ukupnim kapacitetom od 200 tona hrane na dan, a u Ivanovu i Tomašincima šest tisuća muznih krava proizvodi im mlijeko. Osim govedarstvom, tvrtka se bavi i svinjogojstvom na farmama u Đurđevcu i Trnavi. Stočarska proizvodnja zaokružena je i nadograđena pogonom za preradu mesa, odnosno proizvodnjom trajnih i polutrajnih prerađenih proizvoda i svježeg mesa pod brendom Vero.

Potpuno zaokružena proizvodnja postignuta je izgradnjom bioplinskih postrojenja na govedarskim i svinjogojskim farmama. Tamo se organska masa koja nastaje kao nusproizvod u nekoliko  proizvodnji prerađuje u humus koji je osnovna sirovina za proizvodnju supstrata za cvijeće i vrt pod brendom Florasan. Tu su također i proizvodnja komposta, ali i gljive koje u potpunosti iskorištavaju nusproizvode nekoliko djelatnosti.

Ostatina grupa ima organiziranu i stakleničku proizvodnju povrća te nasade jabuka (85 hektara) i jagoda (tri hektara). Godišnje se iz te tvrtke plasira preko 30 tisuća tona svježeg povrća i voća. Tvrtka za potrebe distribucije posjeduje i vlastiti vozni park.

Mirko Ervačić, čovjek koji je izgradio ovo carstvo, na Danu velikih planova govorit će i o svojim velikim planovima. Naime, Ervačić planira proširiti stajske kapacitete koje bi trebala pratiti nova tvornica stočne hrane.  U planu je i izgradnja dodatnog staklenika za proizvodnju rajčice te dodatni objekt za uzgoj gljiva, a u dogledno vrijeme, u naumio je proširiti i otvorenu proizvodnju povrća i voća na sto hektara.

Riječ je o čovjeku koji s gotovo 30 godina iskustva u organizaciji i menadžmentu poljoprivredne proizvodnje te kao diplomirani je inženjer poljoprivrede ima što reći ne samo o tome, nego i o poslovanju u Hrvatskoj. Za svoj doprinos razvoju gospodarstva primio je više priznanja i nagrada, kao i sama Osatina grupa koja je dobila priznanja ‘Zlatna kuna‘ i ‘Gazela‘, a prošle je godine osvojila ‘Zlatnu bilancu‘ u kategoriji Najuspješniji poduzetnik u djelatnosti poljoprivrede, šumarstva i ribarstva za 2018..

Više nego dovoljno da poslušamo Ervačića na Danu velikih planova.

Ne propustite priliku za druženje s najuspješnijim poduzetnicima, prijavite se na vrijeme za sudjelovanje na 11. Danu velikih planova koji se održava 25. rujna u zagrebačkom Westinu.

19. travanj 2024 05:18