Aktualno
StoryEditor

Ususret Danu velikih planova - Srđan Šaper: Došlo je doba razgovora

12. Rujan 2017.

Prvi ljudi gospodarstva – opinion makeri, predsjednici Uprava, predstavnici Vlade i europskih institucija okupit će se 27. rujna na Liderovoj, devetoj po redu međunarodnoj konferenciji Dan velikih planova u hotelu Westin, gdje će najaviti globalne i mikro prognoze pojedinih tržišta za 2018. Poduzetnici i menadžeri dobit će praktične inpute te korisne i upotrebljive informacije koje će im pomoći da što preciznije dorade svoje planove poslovanja u idućoj godini.

>>>Liderov okrugli stol o upravljanju potraživanjima: Trendovi u Europi pozitivni, Hrvatska stagnira

Šaper je u svijetu marketinga prisutan više od trideset godina. Profesionalnu karijeru započeo je kao kreativni direktor, producent i redatelj, svoju prvu agenciju pod nazivom Idols&Friends osnovao je 1995. godine, dok je prije toga radio u agencijama Ogilvy&Mather i Saatchi&Saatchi.

Srđan Šaper, osnivač I&F McCann Grupe uvijek je rado slušan gost na konferencijama jer živopisno otkriva trendove u komunikaciji s tržištima i potrošačima. Jedan je od vodećih marketinških stručnjaka u regiji, a njegova tvrtka, koja ove godine obilježava 20 godina poslovanja, prisutna je u ukupno 12 zemalja te pokriva tržište s više od 58 milijuna stanovnika.

>>>Ususret Danu velikih planova – Željko Vučemil: Živnulo je tržište nekretnina, ali to neće potrajati

- Živimo u “post digitalno” vrijeme i svi osjećamo da će biti obilježeno kao vrijeme velikih promjena. Fascinantno je to što što su promjene zapravo tek počele, a već su fundamentalne - i kada su u pitanju nove tehnologije i kada je u pitanju transformacija ljudskog društva i kada je u pitanju utjecaj čovjeka na budućnost naše planete.  Post digitalno doba promijenilo je komunikacije i pretvorilo ih u dvosmjerni proces u kome, pored uvjerljivosti i kreativnosti poruke, postoji i novi faktor uspjeha, a to je brzina kojom ona stiže do svog primatelja. S druge strane poruke više nije potrošač nego kreativac koji sam određuje što će do njega stići i u kom obliku. Došlo je doba razgovora, a preko puta mene je moj idealni alter ego, sa nizom korisnih i zanimljivih preporuka. Uz to, odgovornost za ideje koje kreiramo i prenosimo je puno veća nego prije. Zato modeli samoregulacije, održivosti u skladu sa preporukama UN i moralnog integriteta postaju imperativ ako želimo opstati u post digitalnom svijetu na civilizacijski ispravan način, izjavio je Šaper.

Šaper je u svijetu marketinga prisutan više od trideset godina. Profesionalnu karijeru započeo je kao kreativni direktor, producent i redatelj, svoju prvu agenciju pod nazivom Idols&Friends osnovao je 1995. godine, dok je prije toga radio u agencijama Ogilvy&Mather i Saatchi&Saatchi.

Prije nego što je ušao u svijet marketinga bavio se glazbom, filmom i režiranjem TV spotova. Poznat je kao jedan od osnivača i članova benda VIS Idoli koji je pokrenuo novi val u glazbi na prostorima bivše Jugoslavije. Glazbeni novinari i kritičari koje je okupilo hrvatsko izdanje časopisa „Rolling Stone“ proglasili su album VIS Idola Odbrana i poslednji dani najboljim diskografskim izdanjem s prostora bivše države od 1955. do danas. Poslije raspada benda, Šaper je glumio u kultnom filmu Davitelj protiv davitelja i paralelno se bavio glazbom. Poznat je i po ulozi u filmu Dečko koji obećava, kao i po TV projektima Ruski umetnički eksperiment i drami Šumanović – komedija umetnika za koji je skladao glazbu. Inicirao je i mnogobrojne projekte iz područja kulture i komunikacija.

Vodeće agencije na hrvatskom tržištu

Prvi veliki iskorak u marketinškoj karijeri napravio je 1997. godine, kada je potpisao ugovor o lokalnom udruživanju s vodećom svjetskom agencijskom mrežom McCann Worldgroup, nakon čega prvo osniva agenciju u Beogradu, a zatim i u Skopju. Narednih godina osniva agencije i u drugim zemljama regije zaokruživši poslovanje u osam zemalja jugoistočne Europe – Srbiji, Makedoniji, Crnoj Gori, Albaniji, BiH, Hrvatskoj, Sloveniji i Bugarskoj, dok sredinom 2016. godine investira u nordijsku regiju preuzimajući McCann Worldgroup agencije u Norveškoj, Švedskoj, Danskoj te Finskoj.

O uspjesima agencija koje svojim djelovanjem povezuju sjever i jug Europe dovoljno govore i brojne nagrade osvojene na lokalnim i svjetskim festivalima. Agencije koje posluju u Hrvatskoj, McCann Zagreb, UM Zagreb i Initiative -  među vodećim su agencijama na hrvatskom tržištu, prepoznate po kreiranju uspješnih i efikasnih kampanja.

Svojim višedesetljetnim iskustvom, Srđan Šaper doprinosi razvoju cjelokupne komunikacijske industrije. Dobitnik je Nagrade za životno djelo za stvaralački doprinos razvoju tržišnih komunikacija 2011. godine te nagrade Grand Slam za doprinos regionalnom oglašavanju.

Diplomirao je na Katedri za filmsku i televizijsku režiju Fakulteta dramskih umjetnosti u Beogradu gdje je jedno određeno vrijeme predavao komunikacije na poslijediplomskim studijima. Čest je gost na brojnim međunarodnim konferencijama gdje drži predavanja na teme oglašavanja i marketinga, jedna je od istaknutijih javnih osoba u poslovnom i kulturnom životu, a poznat je i po dugogodišnjoj podršci brojnim humanitarnim organizacijama u regiji.

17. svibanj 2022 06:13