Aktualno
StoryEditor

Važno je zvati se Ivanka, a još važnije prezivati se Trump

22. Travanj 2017.
Piše:
Ivana Tarnaj

Ivanka Trump, najstarija kći američkog predsjednika Donalda Trumpa, postala je jedna od najpoznatijih žena na svijetu. Njezino je ime, otkako joj je otac postao predsjednik SAD-a, postalo vrlo popularno, pa roditelji diljem svijeta kćeri nazivaju upravo Ivanka. Međutim, postoje i oni koji ime predsjednikove kćeri nastoje dobro unovčiti, pa je Trumpova odlučila zaštiti svoje ime i brend.

Zaštita imena u Kini i SAD-u

Kako bi zaštitili intelektualno vlasništvo, njezina je tvrtka zatražila zaštitu imena Ivanka u Kini i SAD-u.

-Velika navala onih koji koriste ime našeg brenda u pojedinim kineskim regijama nagnala nas je da zatražimo zaštitu imena, rekla je predsjdnica brenda Ivanke Trump, Abigail Klem.

U SAD-u je kompanija zatražila i uklanjanje tog imena s različitih odjevnih i ukrasnih predmeta. Za sada, kompanija nema namjeru ukloniti prezime iz brenda, ali je, kažu, fokusirani na dodatnom osnaživanju brenda koji sadrži samo ime Ivanka. Kako raste njezina popularnost, tako su joj sve veće šanse da u potpunosti onemogući korištenje imena Ivanka drugima, pa čak i, primjerice, dizajnerici odjeće koja ima isto ime.

>>> ‘Kupuj i zapošljavaj američko’ – osim ako nisi Ivanka Trump

- Do sada nikada nismo imali predsjedničku obitelj koja je bila toliko zainteresirana da brendira i zaštiti vlastita imena, koristeći slavu i pažnju koju dobivaju, otkako su izabrani. Ivanka se sada smatra modnim brendom, kaže odvjetnica specijalizirana za zaštitu intelektualnog vlasništva Michelle Mancino Marsh.

Deset godina u poduzetničkim vodama

Međutim, Ivanka Trump u poduzetničke je vode stupila znatno prije imenovanja njezinog oca predsjednikom SAD-a. Još 2007. pokrenula je posao s nakitom, a upravo je upotreba njezinog imena kao brenda za taj nakit bila jedna od glavnih dilema ljudi koji su zajedno s njom sudjelovali u razvoju tvrtke. - Kada se osvrnem na ta vremena, uvjerena sam kako bi moje ime super funkcioniralo, budući je dosta uočljivo. Međutim, svi smo se složili da, želimo li biti prisutni na globalnom tržištu, propustiti upotrijebiti prezime Trump bi bila pogrešna odluka, zapisala je Ivanka Trump u svojim memoarima, objavljenima 2009. godine.

>>> Tvrtka Ivanke Trump optužena za profitiranje kroz politiku

Odjeća i obuća, torbice i nakit, sve je to ubrzo počelo nositi etiketu na kojoj piše Ivanka Trump. Brendiranje je prošlo uspješno, a Ivanka Trump uspješno je izgradila modnu marku koja joj je donijela 100 milijuna dolara. Proizvođač brenda je  G-III Apparel Group.

Brand popio metak za ‘starog‘

Posao se odlično razvijao sve do trenutka kada joj otac biva angažiran u nastojanjima da postane predsjednik SAD-a. Poznato je da Trump i nije najomiljeniji američki predsjednik, pa oni koji su ga javno kritizirali i protiv njega prosvjedovali, ujedno su pozvali i na bojkot svih proizvoda koji nose slavno ili ako hoćete, neslavno, prezime Trump. Njezin brand popio je taj metak za "starog". Istovremeno Ivanka Trump postala je državna službenica, s uredom u zapadnom krilu Bijele kuće, za što, doduše, ne prima plaću. Međutim, počela su pljuštati pitanja o sukobu interesa.

>>> VIDEO: Scarlett Johansson nemilosrdno ismijala ‘licemjernu’ Ivanku Trump

Stoga je Ivanka imenovala Klem na funkciju direktorice brenda koja odlučuje o kompaniji čiju je imovinu prebacila rođacima svojeg supruga Jareda Kushnera na privremeno upravljanje. Vlasništvo i dobit je zadržala. Što se tiče brenda, Trump je zatražila registraciju preko 173 različitih robnih marki u nekoliko zemalja diljem svijeta na svoje ime. Predsjednikova kći, očito, planira ostati u poslu i nakon života u Bijeloj kući.

25. travanj 2024 02:25