Aktualno
StoryEditor

Vedran Antoljak: Sljedeća velika digitalna disrupcija zahvatit će financijski i nekretninski sektor

17. Svibanj 2019.

Dva sektora s najvećom tržišnom kapitalizacijom još nisu doživjela velike učinke digitalne disrupcije. Financijska tehnologija polako ulazi u tradicionalno bankarstvo, a biznis s nekretninama nije se mijenjao dvjesto godina, stoga inovativne startupove u ‘real techu‘ čekaju neslućene mogućnosti

Digitalna disrupcija zahvaća jednu industriju za drugom. Početkom stoljeća kao jedna od prvih velikih osjetila ju je glazbena industrija pojavom iTunesa, a zatim se dogodila disrupcija poslovnih modela turističkog sektora pojavom usluga Booking.coma. Slijedili su Amazon i eBay u sektoru maloprodaje, Google u oglašavanju, Facebook za medije, Uber za javni prijevoz, ali popis disruptiranih industrija ide mnogo dalje.

Iako se vjeruje da je digitalna disrupcija zahvatila najveće gospodarske sektore, stvarnost je drukčija. Recentne analize upozoravaju na dva sektora s najvećom tržišnom kapitalizacijom: financijski i nekretninski sektor, koji još nisu doživjeli velike učinke digitalne disrupcije.

Od investitora do kupca 16 posrednika

Disrupcija u nekom sektoru donosi četiri ključna učinka: posrednici nestaju, drastično se smanjuju troškovi transakcije, uvodi se tehnološko rješenje te se povećavaju učinkovitost i transparentnost. Ti učinci već se primjećuju u financijskom sektoru

Financijske institucije diljem svijeta ulažu u digitalizaciju poslovanja i koriste se tehnologijom još od osamdesetih. Premda velike promjene u poslovnom modelu tog sektora vidimo već neko vrijeme, posljednjih nekoliko godina pojačana ulaganja u nove alate i poslovne modele (financijska tehnologija) te mjestimična modernizacija financijskih propisa upućuju na to da možemo očekivati znatne disrupcije mnogih segmenata financijskog poslovanja. No to se neće dogoditi tako brzo kao prije u nekim drugim industrijama, poput glazbene ili turističke. Financijsku industriju vode veliki i moćni igrači koji neće lako odustati od postojećih poslovnih modela koji im donose novac te će na sve načine nastojati odgoditi digitalnu transformaciju. Financijsko tržište visoko je regulirano, sustav je globalan, složen i međusobno povezan. To će samo odgoditi promjene i nove poslovne modele, ali s obzirom na to da već postoje mnoge financijskotehnološke tvrtke vrijedne više od milijardu dolara, u toj industriji u budućnosti očekujemo golemu transformaciju.

Najtradicionalniji sektor, onaj nekretninski, gotovo se nije mijenjao dvjesto godina. Čak je 49 posto svjetskog bogatstva u nepokretnoj imovini, tj. nekretninama (u Hrvatskoj je taj postotak još viši), a samo trinaest posto stanovništva ima pristup nekretninama. Ti podaci pokazuju koliko je taj sektor važan. Ukupna veličina sektora u svijetu procjenjuje se na jedanaest bilijuna eura, a njezin je dio u hrvatskom BDP-u zastupljen s dvanaestak posto, tj. 6,5 milijardi eura (ako sektor nekretnina široko definiramo).

Zapravo je nevjerojatno da se taj sektor nije previše mijenjao toliko dugo uz minimalne primjenu digitalizacije i automatizacije. Trenutačna razina digitalne transformacije sektora može se svesti na promidžbene internetske stranice agencija za nekretnine. Istodobno su se navike potrošača uvelike promijenile – izbjegavaju se posrednici i primjenjuje individualizirani pristup upotrebom mobilnih aplikacija. To pokazuje da sljedećih godina možemo očekivati velike promjene uz bolju primjenu tehnoloških rješenja i primjenu inovativnih poslovnih modela te disrupciju lanaca vrijednosti nekretinskog poslovanja. Stoga je potencijal digitalne transformacije u sektoru nekretnina vrlo velik.

Znamo li da između prvog ulagača i krajnjega kupca u prosjeku postoji šesnaest posrednika, kao i to da administrativne zapreke stvaraju nepotrebno velike troškove u pripremi i provedbi ulaganja te da prijenos vlasništva ili stjecanje prava najma može biti znatno digitalizirano, prostor za promjenu poslovnih modela, primjenu tehnoloških rješenja i općenito za inovativne startupove u nekretninski sektor (tzv. real tech) neograničen je. Razdoblje promjene vlasništva dionica na burzi, koje je prije pedesetak godina trajalo sedam godina, danas se mjeri u sekundama. Istodobno razdoblje promjena vlasništva nekretnine u prosjeku traje osam godina.

Velika korist za korisnike

Četiri su ključna učinka koje donosi disrupcija u nekom sektoru: posrednici nestaju, drastično se smanjuju troškovi transakcije, uvodi se tehnološko rješenje te se povećavaju učinkovitost i transparentnost. Ti učinci već se primjećuju u financijskom sektoru, pri čemu nedavno uvedena prilagodba regulative (PSD2) ubrzava promjene u sektoru. Iako nekretninski sektor još nije ušao u digitalnu transformaciju, sasvim je sigurno da će digitalna disrupcija uskoro jako utjecati na promjene u svim područjima nekretninskog sektora. To je dobra vijest jer digitalna transformacija sektora donosi velike pogodnosti korisnicima, a kad se dogodi najvećim sektorima poput navedena dva, pozitivni učinci za potrošače bit će golemi. 

22. travanj 2024 08:58