Aktualno
StoryEditor

Velika akvizicija: Hrvatski Optimapharm preuzeo švicarski Denothex

06. Veljača 2019.

Optimapharm, vodeća neovisna kompanija za provedbu kliničkih istraživanja (engl. clinical research organization – CRO) u Europi preuzela je švicarski Denothex, čime je značajno ojačala prisutnost na ključnim europskim tržištima poput Francuske, Njemačke, Švicarske, Španjolske i Italije te proširila portfolio klijenata u segmentu onkologije i industrije medicinskih uređaja. Denothex je kompanija za klinička istraživanja koja provodi istraživanja diljem Europe i Izraela, a s partnerskim kompanijama pokriva i tržišta Sjeverne Amerike.

Denothex ima ekspertizu pri realizaciji projekata za biotehnološke i najveće globalne farmaceutske kompanije, ali i kompanije koje proizvode medicinske uređaje. Najviše istraživanja realizirali su u područjima onkologije, rijetkih bolesti i pedijatrije.

Tvrtka pokriva tržište veće od 500 milijuna ljudi

Optimapharm će konsolidacijom Denothexa postati jedna od vodećih europskih CRO kompanija srednje veličine. Sjedište je Optimapharma u Zagrebu, a djeluje preko ureda u 14 europskih država. Pokriva tržište veće od 500 milijuna ljudi i ima ekspertizu za provedbu kliničkih istraživanja od prve do četvrte faze diljem Europe i SAD-a.

- Tržište kliničkih istraživanja kontinuirano raste, a s njim i naše ambicije i ciljevi. Kombinacijom kontinuiranoga organskog rasta i ciljanim akvizicijama komplementarnih kompanija uspjeli smo se nametnuti kao jedan od najvećih igrača u segmentu kliničkih istraživanja u Europi. Pokazali smo da imamo vrhunski tim koji podiže standarde provedbe kliničkih istraživanja i znamo prepoznati prilike na tržištu, realizirati akvizicije i kvalitetno konsolidirati kompanije kako bismo stvorili dodanu vrijednost za naše klijente, zaposlenike i dioničare. Poslovna kombinacija s Denothexom omogućuje snažnu platformu za naše usluge i uzbuđeni smo zbog budućega zajedničkog rada, izjavila je izvršna direktorica Optimapharma Gordana Gregurić Čičak.

Optimapharm je krajem 2017. godine preuzeo i uspješno konsolidirao češku kompaniju MKS Research, a u studenom 2018. godine privukao investiciju fonda Accession Mezzanine Capital vrijednu 10 milijuna eura.

- Postali smo dio ambiciozne brzorastuće kompanije sa strukturiranom podrškom poslovanju. Integracija u Optimapharm našim klijentima donosi novu dodanu vrijednost iz pozicije povećanja kapaciteta, sustava kvalitete i mogućnosti da isporučimo kompleksnije projekte. Veoma se radujemo što ćemo postati dio tako ambiciozne i prosperitetne organizacije, izjavio je direktor Denothexa dr. sc. Marc Salzberg.

Optimapharm je od osnivanja realizirao više od 280 kliničkih istraživanja u 20-ak država diljem Europe i Izraela. Potražnja za uslugama CRO kompanija nastavlja rasti iz godine u godinu i višestruko premašuje stope rasta globalnoga gospodarstva.

Prema izvješću istraživanja New Market Research iz 2017. vrijednost globalnog tržišta za provedbu kliničkih istraživanja do 2021. godine dosegnut će gotovo 50 milijarda dolara. Najveće je tržište SAD koji čini 40 posto globalnog tržišta, dok je Europa drugo najveće tržište.

Optimapharm je vodeća kompanija za provedbu kliničkih istraživanja u Europi. Osnovana je 2006. godine u Zagrebu i izgradila je stručan multidisciplinarni tim s ekspertizom za provedbu kliničkih istraživanja u farmaceutskoj, biotehnološkoj i industriji medicinskih uređaja. Više od 60 posto zaposlenika ima više od šest godina iskustva u relevantnim kliničkim istraživanjima, a više od trećine zaposlenika čine doktori različitih grana medicine i prirodnih znanosti.

Optimapharm je sudjelovao u brojnim međunarodnim kliničkim programima koji su rezultirali komercijalizacijom novih lijekova, najviše iz segmenata onkologije, kardiovaskularnih i metaboličkih bolesti, zatim pulmologije, psihijatrije i neurologije. Osim toga, kompanija ima snažnu ekspertizu u provedbi kliničkih istraživanja iz najrazličitijih segmenata pedijatrije.

22. ožujak 2023 01:14