Aktualno
StoryEditor

Velika pobjeda: Francuzi na zlatnom, Vatreni na srebrnom tronu

15. Srpanj 2018.

Francuska je s 4:2 nadvladala hrvatsku nogometnu reprezentaciju na velikoj završnici Svjetskog nogometnog prvenstva. Iako ne donose u Hrvatsku popularnu i toliko željenu ‘kantu‘, ono što su postigli Vatreni prelazi okvire vratnica i golova. Malena zemlja poput Hrvatske nadahnula je ne samo nogometni svijet, već i cijeli globus te stekla slavu.

Bilo je to neobično finale u kojem je postignut prvi autogol u povijesti dosadašnjih finala, te prvi put u finalima korištena VAR tehnologija, nažalost kod oba slučaja su u ‘glavnim‘ ulogama bili hrvatski igrači.

>>> Svijet je uz Hrvatsku, svijet je u Hrvatskoj: Zagrebački trg pršti od kockastog ludila i stranaca

Marijo Mandžukić je u 18. minuti zatresao vlastitu mrežu, a u 38. minuti je Ivan Perišić igrao rukom u našem kaznenom prostoru.

Bilo je to i najefikasnije finale nakon 1958. godine kada je Brazil u Stockholmu pobijedio Švedsku 5-2.

Ludo je bilo i vrijeme i skoro cijelu utakmicu je nad Moskvom grmilo i sijevalo uz povremenu kišu.

Finale je pratilo 78.000 gledatelja, pri čemu barem 20.000 hrvatskih navijača, dok je Francuza bilo pet puta manje.

Stoga niti ne čudi što je atmosfera u pojedinim trenucima bila kao da se igra na nekom od hrvatskih trgova gdje su ljudi pratili dramu finala.

>>> Bandić časti: Javni prijevoz od ponoći besplatan

Hrvatski navijači priredili su sjajnu atmosferu na stadionu Lužnjiki, no nažalost ‘slavlje Vatrenih‘ pokvarili su francuski nogometaši koji su razbili hrvatske snove o svjetskom naslovu.

U 52. minuti susret je nakratko prekinut nakon što je troje navijača odjevenih u uniforme utrčalo na teren. No, zaštitari su ih brzo iznijeli s travnjaka.

Hrvatski navijači se nisu predavali, baš kao niti nogometaši, niti u trenutku kada su Francuzi poveli 4-1. Mario Mandžukić je u 69. minuti smanjio na 2-4 i vratio nadu što je bio novi signal za buđenje tribina.

Nažalost, do kraja utakmice ‘Vatreni‘ nisu uspjeli zaprijetiti vratima Huga Llorisa i Francuska je nakon 1998. po drugi put u povijesti postala svjetski prvak. I tada je pobijedila Hrvatsku, ali u polufinalu.

25. lipanj 2022 00:27