Aktualno
StoryEditor

Veliki finski mirovinski fond fokusiran na SAD, odmicanje od eurozone

05. Prosinac 2016.

Jedan od vodećih nordijskih mirovinskih fondova prilagođava svoj portfelj da bi reflektirao nedostatak pouzdanja u Europu i rastuće uvjerenje da će smjernice Donalda Trumpa potaknuti procvat gospodarstva i ekonomije u Sjedinjenim Američkim Državama.

Finski mirovinski fond Ilmarinen koji nadgleda oko 36 milijardi eura u aktivi, planira preusmjeriti dio strateških investicija prema Americi. Relokacija će primarno utjecati na "instrumente fiksnog prihoda i stvarnu imovinu. Također i na dionice, ali u manjem stupnju", rekao je izvršni administrativac fonda Timo Ritakallio.

- Mi motrimo geografsku dinamiku, stavljamo veći fokus na tržište SAD-a i odmičemo se od eurozone - kaže Ritakallio objašnjavajući potez "izrazito slabim izgledima za cjelokupnu europsku ekonomiju" u kojoj će se "stopa rasta od 1 do 1.5 posto nastaviti još dugo vremena."

S druge strane, u Ilmarinenu očekuju nastavak snaženja dolara kroz iduću godinu, posebice ukoliko se ostvare najave predsjednika u dolasku Donalda Trumpa koji je obećao radikalno jačanje potrošnje.

- Sve u svemu, Trumpove smjernice navješćuju brži rast inflacije i veću nestabilnost, oboje u kratkom roku - rekao je Ritakallio za Bloomberg.

18. travanj 2024 15:31