Aktualno
StoryEditor

Venezuela koketira s bankrotom

15. Studeni 2017.

Venezuela selektivno podmiruje financijske obveze i nije vratila dug po dvije dospjele obveznice u ukupnom iznosu 200 milijuna dolara, utvrdila je agencija Standard & Poor‘s, snizivši kreditni rejting zemlje.

Iz agencije napominju da su izmijenili rejting zemlje nakon isteka 30-dnevnog počeka od datuma dospijeća dvije obveznice.

"Snizili smo rejtinge dvije obveznice na ‘D‘ (‘default‘) i snizili smo rejtinge dugoročnog duga zemlje u inozemnoj valuti na ‘SD‘ (‘selective default‘ - selektivno (ne)podmirivanje financijskih obveza)", navode u agenciji.

>>>Madurov ‘Zečji plan’ naišao na prepreku: Izgladnjeli narod kuniće radije hrani nego jede

Prema definiciji agencije, ocjena ‘SD‘ signalizira odluku o nepodmirivanju određenih dugova i uredno plaćanje ostalih.

S&P je objavio odluku o sniženju rejtinga nakon što se vlada Venezuele u Caracasu sastala s međunarodnim kreditorima ali nije ponudila konkretan plan za restrukturiranje ukupno 150 milijardi dolara duga.

https://www.youtube.com/watch?v=6iRruInEqck

Prema navodima sudionika sastanka za novinsku agenciju AFP, dužnosnici Venezuele kazali su da vlada namjerava oformiti radne skupine koje će ocijeniti prijedloge kratkoročnog i dugoročnog reprogramiranja duga, ali nisu naveli konkretne pojedinosti.

"Vrlo vjerojatno bismo sve venezuelanske prijedloge restrukturiranja duga ocijenili kao ponudu zamjene duga po nepovoljnim uvjetima i kao ekvivalent nemogućnosti podmirivanja financijskih obveza s obzirom na vrlo napregnutu vanjsku likvidnost", navode u S&P-u.

>>>Socijalistička bajka u Venezueli: Vlasti zaplijenile igračke da trgovci ‘djeci ne pokradu Božić’

"Dodatno valja po našem mišljenju pripomenuti i da će američke sankcije Venezueli i članovima vlade najvjerojatnije rezultirati dugim i teškim pregovorima s imateljima obveznica", dodaje se.

Venezuela kasni s plaćanjem još četiri duga ali za njih još nije istekao period počeka od 30 dana, napominju u agenciji.

Ocjene tih obveznica također će biti snižene na ‘D‘ ako dug ne bude podmiren na vrijeme, poručuju iz S&P-a.

Ukupni je iznos neplaćenih obveza 420 milijuna dolara, navode.

CNN piše da bi vlasnici pojedinih obveznica mogli posegnuti za pljenidbom venezuelanske imovine, prije svega pošiljki nafte koje su izvan nacionalnih granica.

26. travanj 2024 00:22