Aktualno
StoryEditor

Verizon planira kupiti Yahoo za tri milijarde dolara

08. Lipanj 2016.

Američki telekomunikacijski div Verizon planira ponuditi za temeljno internetsko poslovanje Yahooa tri milijarde dolara, dok Yahoo kani prodati oko 3.000 patenata, piše Wall Street Journal (WSJ). Pozivajući se na izvore upoznate sa situacijom, WSJ je objavio kako se očekuje da će Verizon dati ponudu u drugom krugu natječaja. Treći krug natječaja također se očekuje, navodi se u izvješću.

Verizon, koji posjeduje AOL,  jedan je od vodećih kandidata za preuzimanje Yahooa nakon što su druge zvučne kompanije navodno odustale, navode američki financijski mediji. Yahoo, internetski pionir koji je je izgubio u utrci s konkurentima kao što su  Google i Facebook,  poručio je da razmatra mogućnosti prodaje radi oživljavanja rasta, s naglaskom na mobilne korisnike. Izvršna direktorica Yahooa Marissa Mayer dosad nije uspjela oživjeti kompaniju koja je u veljači najavila rezanje 15 posto radnih mjesta i sužavanje svog fokusa.

Prošlog mjeseca mediji su objavili da milijarder Warren Buffett u suradnji s  Danom Gilbertom,, osnivačem i predsjednikom kompanije Quicken Loans, planira dati ponudu za temeljnu imovinu Yahooa. Očekuje se da će u drugom krugu ponudu dati i privatna equity tvrtka TPG , objavio je WSJ, pozivajući se na izvore upoznate sa situacijom.

WSJ također piše kako je Yahoo angažirao investicijsku banku Black Stone kako bi prodao oko 3.000 patenata, od kojih neki datiraju još od osnutka kompanije 1996. godine, a uključuju i originalnu tehnologiju za pretraživanje. Yahoo je poslao pisma potencijalnim kupcima, a rok za predaju ponuda istječe polovicom lipnja.

U ožujku je tvrtka najavila kako razmatra prodaju patenata i druge imovine u vrijednosti između jedne i tri milijarde dolara.

23. srpanj 2024 07:02