Aktualno
StoryEditor

VIDEO: Divjak i Pirnat Dragičević - Spaljivanje slikovnice Dugine obitelji je neprihvatljivo

05. Veljača 2018.

Ministrica obrazovanja Blaženka Divjak i pravobraniteljica za djecu Helenca Pirnat Dragičević u ponedjeljak su oštro osudile slučaj paljenja slikovnice udruge Dugine obitelji koja govori o djeci iz istospolnih obitelji, kao ovogodišnjeg krnje na dječjem karnevalu u Kaštelima.

"Neprihvatljiva je poruka da se knjige spaljuju i nekoga diskriminira u bilo kojem smislu. Možemo se slagati ili ne slagati oko nečega u javnom prostoru, ali poruke koje šaljemo djeci moraju biti takve da gradimo tolerantno i otvoreno društvo", izjavila je ministrica Divjak novinarima nakon predstavljanju inicijative s ciljem poticanja prijava na Obzor 2020 projekte. Smatra kako prije svega moramo znati kakvu poruku šaljemo djeci takvim postupcima.

>>> ‘Moja dugina obitelj’: BBC o prvoj hrvatskoj slikovnici o istospolnim obiteljima

Pravobraniteljica za djecu Helenca Pirnat Dragičević poručila je da je ovo "još jedan u nizu slučajeva u kojima odrasli djeci pružaju vrlo loš primjer, i kad je riječ o odnosu prema različitostima i kad je riječ o odnosu prema knjigama".

Umjesto da ih uče prihvaćanju i poštovanju različitosti i toleranciji, oni im krajnje neodgovorno pružaju poticaj za nesnošljivost i nasilje.

Umjesto da ih uče prihvaćanju i poštovanju različitosti i toleranciji, oni im krajnje neodgovorno pružaju poticaj za nesnošljivost i nasilje, ne razmišljajući o tome kako će se to odraziti na njihov budući razvoj i ponašanje", poručila je pravobraniteljica Helenca Pirnat Dragičević. Dodaje i kako je to još jedna potvrda da nam u školi trebaju i građanski i zdravstveni odgoj, ne samo kao izborni već obvezni sadržaji.

To je, ističe Pirnat Dragičević, također i podsjetnik da organizatori javnih događanja i manifestacija za djecu moraju u prvi plan staviti interese djece i nuditi djeci kvalitetne sadržaje, a ne vlastite predrasude, poručuje Pirnat Dragičević.

Društvenim mrežama kruži video na kojem pred djecom gori fašnik odnosno slikovnica u duginim bojama s dva srca u kojima piše "mama" plus "mama", a na drugoj strani piše "tata" plus "tata", dok je cijeli događaj praćen pljeskom odobravanja.

Nikša Radić, predsjednik karnevalske udruge Poklade koja je organizator karnevala, spaljivanje pred djecom slikovnice koja govori o različitosti prokomentirao je za Dalmatinski portal riječima: "Kad mater materi napravi dite ili tata tati, mi ćemo financirati sve dičje karnevale u svitu i bit ćemo kumovi dici na krštenju".

30. studeni 2023 18:43