Aktualno
StoryEditor

VIDEO: ESA harpunima i mrežama peca svemirski krš

09. Travanj 2018.

[embed]https://www.youtube.com/watch?v=R6yZLbUCU2c&t=1s[/embed]

Europska svemirska agencija nedavno je lansirala satelit kojim će pokušati smanjiti sve veću gomilu smeća u svemiru, koristeći se tehnologijom koja je bila poznata još drevnim Rimljanima - harpunom i mrežom.

Inženjeri koji su dizajnirali harpune za dva pilot-projekta čišćenja krša iz svemira kaže da je privlačnost takvih svevremenskih oruđa upravo u njihovoj jednostavnosti.

- To je stvarno fin, jednostavan komad tehonolgije, samo smo ga mi unaprijedili za upotrebu u svemiru. Ljepota toga sustava je u njegovoj jednostavnosti, kaže inženjer ESA-e Alastair Wayman.

>>>Musk lansirao recikliranu raketu da ‘zagospodari’ svemirskim otpadom

Satelit se zove ‘RemoveDebris‘ (ukloni krhotine) i ima nekoliko različitih naprava dizajniranih za čišćenje velikih količina otpada koji kruži oko Zemlje.

Satelit je već pristao uz Međunarodnu svemirsku postaju i očekuje se da će testovi početi za koji tjedan.

- Sve što trebamo je doći blizu našoj meti, ispaliti harpun i pokupiti dio koji smo zakačili, kaže Wayman.

>>>Lansiranjem prve komercijalne rakete Rocket Lab postaje jedina mala tvrtka u orbiti

Jedan od harpuna dug je 30 centimetara, a konopac privezan za njegov kraj 20 metara. ESA razvija i mnogo veći harpun, dug metar i pol i težak više od dva kilograma kojim bi se mogao privući krš težak do osam tona.

Znanstvenici procjenjuju da govoto sedam tisuća tona raznog smeća kruži oko Zemlje brzinom od 27.000 km/h, što može oštetiti satelite pa čak i svemirske brodove.

Otpada ima raznog, od sićušnih strugotina i vijaka do dijelova raketa i pokvarenih satelita.

26. svibanj 2022 01:25