Aktualno
StoryEditor

VIDEO: Hrvatska tvrtka Gideon Brothers sudjeluje u stvaranju kućnog robota Rosie

11. Siječanj 2018.

https://www.youtube.com/watch?v=vOJSfbG5ypY

Hrvatski startup specijaliziran za robotiku – Gideon Brothers – jedan je od tek nekolicine partnera zaduženih za razvoj čovjekolikog robota kojeg će Aeolus Robotics za nekoliko sati predstaviti na vodećem sajmu potrošačke elektronike CES 2018 u Las Vegasu (štand br. 25402).

Robot nazvan Rosie predstavnik je prve generacije kućnih robota koji mogu obavljati poslove poput donošenja hrane, pospremanja i pronalaska zagubljenih predmeta. Osnovna namjena Rosie jest pomoć roditeljima s manjkom slobodnog vremena te samostalnim starijim građanima.

>>>VIDEO: Pacijentica dobila prvu osjetilnu bioničku ruku

Izvršni direktor za tehnologiju (CTO) Aeolus Roboticsa, Dan Oblinger, jedan je od vodećih svjetskih stručnjaka na području umjetne inteligencije, a imao je ključnu ulogu u timu IBM-a koji je razvio platformu za umjetnu inteligenciju Watson.

Inženjeri Gideon Brothersa sudjelovali su u razvoju programske podrške za robotsku ruku, simulacijskih alata za ispitivanje performansi robota, vizualizacijskih alata za upravljanje mobilnošću robota, kao i u razvoju sustava za integraciju komponenti i testiranje robotskih performansi.

Tvrtku Gideon Brothers pokrenuo je prije godinu dana tech poduzetnik Matija Kopić, koji je prethodno osnovao i prodao Farmeron. Tvrtka razvija hardverska i softverska rješenja za autonomne, kolaborativne i modularne robotske platforme i sustave za autonomiju. Uz tim od 32 stručnjaka Gideon Brothers predstavlja jednu od najvećih tvrtki specijaliziranih za robotiku i autonomnu tehnologiju u jugoistočnoj Europi. Tvrtka ima urede u Zagrebu i Osijeku.

>>>Sonja Popović: Ne, roboti nam neće oduzeti posao, ali sigurno će nam promijeniti život

Četverodnevni sajam CES nedvojbeno je najveći svjetski sajam inovacija koji svake godine posjećuju predstavnici preko 6.000 različitih medijskih kuća. Na ovom se sajmu, koji organizira Udruženje za potrošačku elektroniku (CTA), predstavljaju najvažnije inovacije iz područja potrošačke elektronike. Broj posjetitelja ovog spektakularnog sajma  2016. godine bio je ograničen na 176.000 iz sigurnosnih razloga.

02. ožujak 2024 00:04