Aktualno
StoryEditor

Vipnet ustaje protiv ‘neprihvatljive‘ odluke AZTN-a o odnosima HT-a i Optime

14. Lipanj 2017.

Telekomunikacijska tvrtka Vipnet u srijedu je rješenja Agencije za zaštitu tržišnog natjecanja (AZTN) o ‘odobravanju odnosa‘ između Hrvatskog telekoma (HT), Optima telekoma (OT) i H1 Telekoma ocijenila neprihvatljivim te najavila da će zatražiti zaštitu od Europske komisije.

Rješenja odnosno odluku AZTN-a, kojima se HT-u do 2021. produljava upravljanje Optimom te odobravanje pripajanja H1 Telekoma Optimi, u Vipnetu drže neprihvatljivim "jer Hrvatsku definitivno vraća u poziciju monopola u segmentu fiksne telefonije s obzirom na to da HT kontrolira više od 80 posto tržišta".

>>> AZTN: ‘Deadline’ za prodaju Optima Telekoma je 10. srpnja 2021.

Zbog toga ima je ta odluka AZTN-a, kako kažu, još nevjerojatnija, pogotovo u usporedbi Hrvatske i EU-a.

"Ne postoji niti jedan operator u EU s takvim tržišnim udjelom, a također je vidljiv i negativan utjecaj na konkurentnost, što je dokazivo već danas - tamo gdje je Vipnet prisutan s vlastitom infrastrukturom, cijene usluge za korisnike niže su nego u dijelovima Hrvatske koji imaju samo ponudu HT-a. Ova odluka također neće pomoći ni naporima Vlade da makne Hrvatsku s najnižih pozicija u EU prema DESI indeksu koji mjeri dostupnosti i cijenu širokopojasnog interneta za krajnje korisnike jer je štetna za investicije", navodi se u komentaru Vipneta na najnovije odluke AZTN-a.

Iz Vipneta pritom otkrivaju i da su prije ove odluke i AZTN-u i najvećim vjerovnicima Optime (među kojima su najveći HT i Zagrebačka banka) poslali pismo namjere o kupnji Optime.

>>> AZTN odobrio koncentraciju OTP banke i Société Générale-Splitske banke

Smatraju i da nešto ne ‘štima‘ u AZTN-ovom objašnjenju odluke.

"U AZTN-ovu objašnjenju odluke stoji da je donesena radi očuvanja Optime i H1, što nije slučaj, budući da su oba ta operatora kupci veleprodajnih usluga HT-a i ovisni o veleprodajnim cijenama koje određuje HT, a koje su u siječnju ove godine povećane za više od 25 posto. Nova povećanja tih cijena očekuju se i u siječnju 2018., a uz to, i Optima i H1 ne investiraju već iskorištavaju infrastrukturu HT-a čime je HT jedini koji ima koristi u ovakvoj situaciji", komentiraju iz Vipneta.

Smatraju i da će "nakon završetka upravljanja od strane HT-a, Optima i H1 ostati ‘prazne ljušture‘ bez zainteresiranih kupaca" te da će to zapravo biti krajnji učinak ove odluke, koja, kako kažu, "i diskriminira bilo kojeg nacionalnog operatora u namjeri da kupi Optimu i H1 u korist operatora, koji u trenutku kupnje 2019. neće biti prisutan na tržištu".

"S druge strane, HT dobiva sedmogodišnju kontrolu nad Optimom, a sad i nad H1", navode iz Vipneta, dodajući i kako su sve to razlozi zbog kojih će Vipnet zatražiti zaštitu od Europske komisije.

25. travanj 2024 12:37