Aktualno
StoryEditor

Viro grupa: Konditorima pojeftinio šećer

18. Ožujak 2018.

Razlog zbog kojeg je Viro grupa lani poslovala s gubitkom od 79,4 milijuna kuna, kako smatraju u toj tvrtki, u povećanim je prinosima šećerne repe u Europi, što je povećalo proizvodnju šećera za 30 posto i tako mu radikalno snizilo cijenu u EU.

Osim povećanih prinosa, za tvrtku koju vodi Željko Zadro uzrok gubitka su i povećane sjetvene površine za 12 posto, a i najveći svjetski potrošač šećera Indija također je imala visoke prinose pa se od uvoznika pretvorila u izvoznika. I slabiji dolar učinio je svoje, kažu u Viru, a ne treba smesti s uma ni to da su od 1. listopada ukinute proizvodne kvote pa se uvoz u Uniju iz trećih zemalja za ta tri mjeseca prošle godine znatno povećao.

>>> Komisija ukinula kvote za šećer u EU; Tolušić: To je veća prilika nego opasnost

Da je tome tako, potvrdio nam je sugovornik iz konditorske industrije koji kaže da je cijena šećera ‘strašno pala‘, što je dobro za konditore, ali, dodaje naš sugovornik, pitanje je ‘kako će uopće industrija šećera preživjeti ovu godinu‘.

U Europi se, napominje, šećer sada prodaje za 310 eura po toni, a, usporedbe radi, početkom 2017. cijena mu je bila 500 eura. Zašto je pak cijena šećera u trgovinama lani ostala ista, u Viru objašnjavaju time da je od 2017. PDV na šećer vraćen s 13 na 25 posto, a i trgovci su zadržali svoju maržu od deset posto. Ipak, naš sugovornik iz konditorske industrije vjeruje da će cijene i u trgovinama pasti, što je i sad, kaže, već vidljivo. Osim Vira bit će zanimljivi i rezultati osječke šećerane jer se pretpostavlja da ni ta tvrtka u vlasništvu Žita Marka Pipunića nije bila imuna na tržišne potrese.

01. lipanj 2023 20:13