Aktualno
StoryEditor

Više cijene nafte pomogle Rosenftu udvostručiti dobit

19. Ožujak 2018.

Ruska naftna kompanija Rosneft izvijestila je u ponedjeljak o gotovo dvostruko većoj neto dobiti u četvrtom prošlogodišnjem tromjesečju uz potporu viših cijena nafte i većeg obujma prodaje ugljikovodika i derivata.

U posljednja tri mjeseca 2017. Rosneft je ostvario je neto dobit od 100 milijardi rubalja (1,41 milijardu eura), što je gotovo dvostruko više u odnosu na isto razdoblje godine ranije.

>>>Cromaris lani ostvario 77 posto prihoda na izvoznim tržištima

Dobit prije poreza, kamata, deprecijacije i amortizacije (EBITDA) uvećana je 7,7 posto, na 393 milijarde rubalja. Prihodi su poskočili 15,2 posto, na 1.710 milijardi rubalja.

U cijeloj prošloj godini prihodi su uvećani 20,6 posto, dosegnuvši 6.014 milijardi rubalja. Neto dobit je u 2017. poskočila 27,6 posto, na 222 milijarde rubalja. EBITDA je porasla 10 posto, na 1.403 milijarde rubalja.

>>>Vlasniku brenda Zara internetska prodaja priskrbila solidan rast dobiti

- Kompanija je ponovo znatno poboljšala poslovnu i financijsku izvedbu, integrirajući efikasno kupljenu imovinu i poboljšavši profitabilnost duž cijelog lanca vrijednosti, istaknuo je u priopćenju predsjednik uprave i izvršni direktor Rosnefta Igor Sečin.

Rosneft je prošle godine proizvodio 5,72 milijuna barela ekvivalenta nafte dnevno, 6,5 posto više nego u godini ranije, navodi se u izvješću. U kompaniji ističu da će ulazak na egipatsko i indijsko tržište "značajno ubrzati" razvoj njihova međunarodnog poslovanja i ojačati njihovu poziciju na tržištima.

>>>RWE lani ostvario neto dobit od 1,9 milijardi eura

Rosneft je početkom listopada prošle godine od talijanskog Enija za 1,13 milijardi dolara kupio 30 posto udjela u plinskom polju Zohr, najvećem ležištu plina na Mediteranu. Također su u suradnji s fondom UCP i švicarskom trgovinskom kućom Trafigurom kupili rafineriju indijskog Essar Oila, te lanac benzinskih postaja i infrastrukturu.

05. listopad 2022 15:13