Aktualno
StoryEditor

Vjerovnici Agrokora: ‘Deadline‘ je blizu, naš je prioritet postizanje nagodbe

05. Veljača 2018.

Privremeno vjerovničko vijeće Agrokora u ponedjeljak je priopćilo da mu je prioritet postizanje nagodbe u iznimno kratkom zakonom propisanom roku, da cijene rad izvanredne uprave i domaćih i stranih savjetnika, a da ne podržavaju rasprave koje vode u pravcu destabilizacije, produžavanja ili ugrožavanja cijelog postupka.

>>>Agrokor: Kronologija krize koja trese naciju

Vjerovnici Agrokora su uložili značajna sredstva u Agrokor te su, u skladu sa zakonom, zajedno s izvanrednim povjerenikom i angažiranim savjetnicima Agrokora fokusirani na izbjegavanje stečajnog scenarija i oporavak što je moguće većeg dijela svojih tražbina, navodi se u priopćenju Privremenog vjerovničkog vijeća.

>>>Dalić podržala Ramljaka, osudila pokušaje da se zaustavi restrukturiranje Agrokora

"Postizanje nagodbe u iznimno kratkom zakonom propisanom roku naš je prioritet. Privremeno vjerovničko vijeće ne podržava rasprave koje vode u pravcu destabilizacije, produžavanja ili ugrožavanja postupka izvanredne uprave, odnosno dovode u pitanje postizanje nagodbe u zakonom propisanom roku", ističu iz vijeća.

Taj proces, kako naglašavaju, može biti uspješno doveden do kraja jedino konstruktivnim dijalogom koji se odvija primarno među vjerovnicima i namjera im je voditi ga zajedno s izvanrednim povjerenikom na upravo takav način.

>>>Todorić: Knighthead je dobio pravo prvenstva i najveći je dobitnik ‘Lexa Agrokor’

"Cijenimo rad izvanredne uprave i domaćih i stranih savjetnika čiji su rezultati u proteklih deset mjeseci stabilizacija i postizanje održivosti poslovanja Agrokora, bitno poboljšanje likvidnosti sustava s pozitivnim efektima na cijelo tržište i maksimalno očuvanje radnih mjesta u Hrvatskoj i zemljama regije", zaključuje se u priopćenju.

250.000 kuna tjedno

Privremeno vjerovničko vijeće je i sredinom prošlog tjedna, vezano uz medijske komentare o angažiranju savjetnika u postupku izvanredne uprave u Agrokoru, poručilo kako podržava rad izvanredne uprave i angažiranih savjetnika, bez kojih taj posao ne bi bilo moguće valjano obaviti.

>>>Ramljak i Beveridge ‘opravdali’ domaće savjetnike na sastanku s Dalić

Proteklih dana mediji su pisali da je, između ostalih, bivša tvrtka izvanrednog povjerenika za Agrokor Ante Ramljaka Texo Management sklopila ugovor s tvrtkom AlixPartners za savjetovanje o restrukturiranju Agrokora na temelju kojeg svakoga tjedna naplaćuje za poslove savjetovanja gotovo 250.000 kuna i to potkrepljuju fakturama.

Tvrtka Texo Management d.o.o., u kojoj je do imenovanja za povjerenika u Agrokoru radio Ante Ramljak, sklopila je s firmom AlixPartners, savjetnikom za restrukturiranje Agrokora, ugovor o savjetovanju krajem travnja 2017. godine i za svoje usluge tjedno izdaje račune u visini od oko 242.893,76 kuna, naveli su u Jutarnjem listu.

Sindikati podržavaju izvanrednu upravu Agrokora

I dva sindikata u Agrokoru - Sindikat zaposlenih u poljoprivredi, prehrambenoj i duhanskoj industriji i vodoprivredi Hrvatske i Sindikat trgovine Hrvatske podržali su u ponedjeljak rad izvanredne uprave Agrokora čiji je cilj postizanje nagodbe između vjerovnika.

>>>Kontrola štete: Vlada odbacuje tvrdnje da ne može smijeniti Ramljaka

Dva sindikata koji u sustavu Agrokora imaju najveći broj članova, u zajedničkom priopćenju izražavaju "punu potporu radu izvanredne uprave, koji ide u smjeru sklapanja nagodbe između vjerovnika".

>>>Udruga malih dioničara Agrokora: Jamstva su osporena! Srušena!

Sklapanje nagodbe između vjerovnika jedini je način opstanka društava iz sustava Agrokora, te zadržavanja gospodarske djelatnosti i radnih mjesta, ocjenjuju sindikati.

"Radnici očekuju političko okruženje koje će osigurati uvjete u kojima će vjerovnici u postupku izvanredne uprave sklopiti nagodbu u zakonom predviđenom roku i na taj način osigurati gospodarsku budućnost društvima iz sustava Agrokora, a radnicima osigurati posao i budućnost u Hrvatskoj", stoji u priopćenju.

02. travanj 2023 01:30