Aktualno
StoryEditor

Vlada traži savjetnika za mogući otkup dionica Ine od Mola

24. Kolovoz 2017.

Vlada je na sjednici u četvrtak donijela zaključak o provedbi odabira investicijskog savjetnika u transakciji mogućeg otkupa dionica Ine koje drži mađarski Mol.

Kako je istaknuo premijer Andrej Plenković, cilj je da se provede odabir investicijskog savjetnika koji bi pomogao Vladi u transakciji mogućeg otkupa dionica.

>>>Sandor Csanyi: Spremni smo prodati udjele u Ini

Tijekom rasprava na Savjetu za pregovore s Molom, koji se sastao nekoliko puta, utvrđeni su kriteriji i model za otkup dionica Ine, kazao je, dodavši kako se zadatak investicijskog savjetnika odnosi na procjenu vrijednosti Ine, evaluaciju te razmatranje potencijalnih strateških partnera.

Temeljem ovog zaključka, Vlada će zadužiti Ministarstvo zaštite okoliša i energetike i Ministarstvo financija da provede postupak odabira savjetnika i predlože donošenje odgovarajućih odluka Vladi, kazao je premijer.

>>>MOL-ov stručnjak na čelu europskih prerađivača nafte

Na Badnjak prošle godine premijer Plenković objavio je na izvanrednoj konferenciji za novinare da je Vlada odlučila u svoje vlasništvo vratiti Inu otkupom cjelokupnog udjela koji u njoj ima Mol te kako je riječ o političkoj odluci.

>>>Ministrica Dalić: Nema odluke o odustajanju od kupnje dijela Ine

Vlada je 19. siječnja donijela odluku o osnivanju Savjeta za pregovore s Molom vezano uz mogući otkup dionica koje drži ta mađarska kompanija u Ini. Savjet je zadužen za davanje smjernica, poduzimanje mjera i aktivnosti te predlaganje Vladi donošenje odluke vezano uz pripremu, provedbu i financiranje postupka mogućeg otkupa dionica Ine od Mola.

U lipnju je premijer poručio da Vlada i Savjet za otkup dionica Ine razmatraju ‘niz opcija koje bi bile primjerene za realizaciju povrata Ine u hrvatske ruke‘, te da za to postoji nekoliko modela.

Ministar financija ne želi ništa prejudicirati

Ministar financija Zdravko Marić u četvrtak je nakon sjednice Vlade kazao kako ne želi ništa prejudicirati vezano uz današnju odluku Vlade o odabiru investicijskog savjetnika u transakciji mogućeg otkupa dionica Ine od Mola.

Na novinarski upit da pojasni odluku Vlade o odabiru investicijskog savjetnika u transakciji mogućeg otkupa dionica Ine od Mola te računa li pritom Vlada da će novac za otkup doći od HEP-a i Janafa, Marić je kazao kako ne bi ovom odlukom ništa prejudicirao. Današnja odluka, odnosno zaključak, na tragu je onoga što je Vlada kroz svoje formalne akte i suštinski napravila, kazao je ministar financija.

"Oformljeno je i povjerenstvo koje se bavi tom tematikom i sukladno tome je ovaj zaključak da se zaduže Ministarstvo financija i Ministarstvo energetike i zaštite okoliša da provedu postupak odabira investicijskog savjetnika, čija zadaća bi bila procjena vrijednosti i evaluacije same Ine i, s druge strane, vezano uz možebitnog strateškog partnera u cijelom procesu", pojasnio je, dodavši da će temeljem tog zaključka neke sljedeće odluke biti donesene, bez da u ovom trenutku išta prejudicira.

Istaknuo je i da u ovom trenutku nije moguće reći koliko će sam postupak koštati, no kako je navedeno u pojašnjenju same odluke sredstva će biti osigurana na poziciji Ministarstva energetike i zaštite okoliša, odnosno da će biti pokrivena iz proračunskih stavki.

"Sve daljnje korake treba pričekati", poručio je Marić.

02. travanj 2023 02:18