Aktualno
StoryEditor

Vlahović: Visok investicijski potencijal Adris Grupe

26. Travanj 2018.

Uprava i Nadzorni odbor Adris Grupe predložili su Glavnoj skupštini, sazvanoj za 27. lipnja, donošenje odluke o isplati dividende u iznosu od 17,5 kuna po dionici te su podržani napori Uprave i poduzete pravne radnje u zaštiti interesa tvrtke, vezane uz zbivanja s Agrokorom.

Kako su izvijestili u četvrtak iz Adris Grupe, "Nadzorni odbor je na današnjoj sjednici još jednom razmatrao zbivanja u vezi s Agrokorom i mogućnostima naplate Adrisovih potraživanja proizašlih iz ugovora o poslovnoj suradnji i osiguranih založnim pravima na dionicama te je podržao napore Uprave i poduzete pravne radnje u zaštiti svojih interesa".

>>>NO Adrisa podržao pravne poteze Uprave vezane uz naplatu potraživanja od Agrokora

Nadzorni odbor je dao podršku Upravi "da ustraje na pravnoj zasnovanosti cijelog procesa i donesenih odluka te, svakako, na načelima  jednakopravnosti svih vjerovnika i poštenijem pristupu".

Kada je riječ o dividendnoj politici i daljnjem rastu vrijednosti kompanije, predsjednik Uprave Ante Vlahović je istaknuo da uz jačanje i rast svih poslova, Adris vodi uravnoteženu dividendnu politiku koja omogućava daljnji rast i razvoj tvrtke.

U razdoblju od 2013. do 2017. vrijednost dionica Adris grupe rasla je brže od reprezentativnih burzovnih indeksa, navodi se. Pritom je ostvaren značajan dividendni prinos na razini petogodišnjeg prosjeka hrvatskog tržišta.

Za razliku od prosjeka kompanija na hrvatskom tržištu, omjer zaduženosti pokazuje visok investicijski potencijal Grupe, što omogućuje nastavak ulaganja u rast i razvoj poslova i provođenje, kako je rekao Vlahović, rastuće dividendne politike društva.

>>>Adris otkupljuje vlastite dionice u iznosu od 300 milijuna kuna

Uprava i Nadzorni odbor Glavnoj skupštini predlažu da se ukupna ostvarena dobit poslije oporezivanja za 2017. godinu u iznosu od 15,92 milijuna kuna rasporedi u statutarne rezerve društva.

Također se predlaže donošenje odluke kojom bi se iz statutarnih rezervi, ostvarenih i kumuliranih poslovanjem društva u razdoblju do 2000. godine te od 2005. do 2012. godine izdvojio u korist neraspoređene zadržane dobiti iznos od 290 milijuna kuna.

Na teret neraspoređene zadržane dobiti izdvojilo bi se 287 milijuna kuna za isplatu dividende, odnosno ukupno 17,50 kuna po dionici.

>>>Leko: Akvizicija Adrisa pridonijet će rastu portfelja HUP-a Zagrab, dati sigurnost zaposlenicima

Nadzorni odbor Adris grupe na današnjoj je sjednici razmatrao i dao na usvajanje Glavnoj skupštini financijska izvješća za 2017. godinu.

Kako je izvijestilo poslovodstvo tvrtke, Adris grupa je u 2017.  ostvarila ukupni prihod u iznosu od 5,54 milijarde kuna.  Neto dobit iznosi 374 milijuna kuna, pri čemu dobit nakon manjinskih interesa iznosi 293 milijuna kuna.

U 2017. godini Adrisove tvrtke ostvarile su dvoznamenkasti rast neto dobiti, a, gledajući konsolidirano, rast iznosi 33 posto.

02. ožujak 2024 16:55