Aktualno
StoryEditor

Vlasniku brenda Zara internetska prodaja priskrbila solidan rast dobiti

14. Ožujak 2018.

Španjolski maloprodajni div Inditex, vlasnik brenda Zara, izvijestio je u srijedu o solidnom rastu dobiti u prošloj godini, ističući dodatna ulaganja u razvoj integriranih trgovina i internetske prodaje. Neto dobit španjolske tvrtke porasla je u 2017. sedam posto, na 3,37 milijardi eura. Rast je solidan, ali slabiji nego u prethodne dvije godine.

Prihodi su im uvećani devet posto, na 25,3 milijarde eura, od čega je 10 posto ostvareno u internetskoj prodaji. U Inditexu napominju da su prošle godine uložili 1,8 milijardi eura "u daljnji razvoj integriranih trgovina i modela internetske prodaje i u osuvremenjivanje tehnologije", navodi se u priopćenju.

>>>Preminuo slavni modni dizajner Hubert de Givenchy

Razvoj uključuje usluge poput internetske narudžbe odjeće i njezina preuzimanja u trgovini, koje se u nekoliko trgovina obavlja na potpuno automatiziranim punktovima. Dio uloženog iznosa potrošen je na širenje sustava elektronskih čipova na etiketama koji omogućuje vrlo precizno praćenje prodaje i stanja zaliha.

Izvršni direktor Inditexa Pablo Isla kazao je novinarima da takav sustav omogućuje "kompletnu integraciju zaliha", što znači da grupa može "u internetskoj prodaji nuditi proizvode koje imamo u trgovinama". U 2017. kompanija je otvorila 183 nove trgovine, čime je njihov ukupni broj porastao na 7.475. Šezdeset posto prometa ostvaren je na europskim tržištima, napominju u Inditexu.

>>>H&M trpi povratnu paljbu nakon oglasa o ‘najcool majmunu u džungli’

Kompanija sa sjedištem u Artixu na sjeverozapadu Španjolske proizvodi više od polovine odjeće u tvornicama smještenim blizu glavnih tržišta - uključujući matičnu Španjolsku, te Portugal, zemlje sjeverne Afrike, Tursku i istočnu Europu. Takav poslovni model omogućuje im da odjeću dopreme u trgovine puno brže nego konkurencija čiji su prioritet niski troškovi proizvodnje i oslanjanje na podizvođače u Aziji. To pak znači da Inditex može brže reagirati na promjene ukusa potrošača i izbjeći prekomjerno gomilanje zaliha.

Zarina odjeća tako može u roku od dva tjedna prijeći put od nacrta modnih dizajnera do trgovina dok H&M-u za to treba šest mjeseci, napominje AFP.

29. studeni 2022 17:15