Aktualno
StoryEditor

Vollmar: U digitalizaciji hrvatskog i njemačkog gospodarstva nema razlike, treba početi što ranije

14. Svibanj 2018.

Njemačka je već duboko zakoračila u digitalizaciju gospodarstva, a što iz njezinog primjera može naučiti Hrvatska i tko bi trebao biti predvodnik cijelog procesa objašnjava Max Vollmar, koji će na konferenciji 4. industrijska revolucija 17. svibnja održati predavanje na temu Njemački put u Industriju 4.0.

Koji su ključni savjeti koje bi Hrvatska mogla naučiti iz primjera Njemačke kada je riječ o 4. industrijskoj revoluciji?

U procesu digitalizacije industrija prerasta na višu razinu produktivnosti, te počinje proizvoditi nove proizvode i nuditi nove usluge, što u konačnici dovodi do potpune promjene u društvu.  Iz tog razloga treba organizirati raspravu o tome kako pristupiti 4. industrijskoj revoluciji u kojoj bi trebali sudjelovati svi dijelovi društva.

>>>4. industrijska revolucija: Pravila za tech menadžere

Nadalje, ne treba otkrivati već postojeće stvari nego stjecati iskustvo, a nakon što se pokažu prvi rezultati rada sam rast će biti brži. Proces tranzicije ubrzat će širenje svijesti i prihvaćanje promjena. Tu je dokazano važna nacionalna reforma kao žarišna točka za sve rasprave, koordinaciju i komunikaciju. Treba početi što ranije.

Čemu je odzvonilo i kako se što prije pomaknuti u smjeru naprednog poslovanja i življenja koje osigurava industrija 4.0, saznajte na konferenciji 4. industrijska revolucija 17. svibnja u zagrebačkom Branimir Centru. Prijavite se!

Postoje li razlike u digitalizaciji manjeg gospodarstva kao što je hrvatsko i velikog poput njemačkog?

Po mom mišljenju ne postoje. Možda je jednostavnije koordinirati sve aktivnosti u malom gospodarstvu u kojem je i jednostavnije pravovremeno reagirati.

Do koje faze je Njemačka došla s 4. industrijskom revolucijom? Koji je idući korak?

Njemačka se od 2014. do 2017. godine nalazila u fazi uspona u kojoj je fokus bio na standardizaciji procesa, ulagalo se u istraživanje i razvoj, stvarali su se novi poslovni modeli i rješavali pravni izazovi. Ove godine ušla je u fazu moblizacije koja će trajati do 2020. U toj se fazi nastoji u proces uključiti male i srednje poduzetnike, graditi infrastruktura oblaka i digitalne platforme te razvijati autonomni sustavi i umjetna inteligencija. Od 2021. godine uslijedit će faza prilagodbe tržišta u kojoj će se razvijati digitalni ekosustavi. Cijeli proces najbolje je vidljiv na sljedećem grafikonu:

>>>Lemke: EU čvrsto podržava napore Hrvatske da razvije digitalnu strategiju

Smatrate li da bi privatni sektor trebao biti pokretač 4. industrijske revolucije s obzirom na tromost javnog sektora?

Javni sektor mora djelovati unutar pravnog okvira, a sve promjene u pravnom okviru trebaju biti prihvaćene i dobiti podršku većine društva. To je demokratski proces koji će trajati godinama. Industrija sama mora biti pionir i voditi gospodarstvo kroz 4. industrijsku revoluciju. Javni sektor s inovacijama može započeti tek kada industrija počne nuditi prave proizvode, a zakonski okvir bude prilagođen.

30. rujan 2023 17:44