Aktualno
StoryEditor

Vrijednost Tencenta nadmašila Facebook

21. Studeni 2017.

[embed]https://www.youtube.com/watch?v=VAesMQ6VtK8[/embed]

Kineski tehnološki div Tencent, čije poslovanje između ostalog obuhvaća društvene mreže i videoigre, dosegnuo je tržišnu vrijednost od 531 milijarde dolara, čime je nadmašio globalno popularni Facebook.

Kompanija je slabije poznata izvan Kine, no na domaćem tržištu najprepoznatljivija je po aplikaciji za besplatne pozive i slanje multimedijalnog sadržaja WeChat, koja također bilježi značajan rast kao platforma za plaćanje.

Dionice kompanije izlistane na burzi u Hong Kongu ove godine udvostručile su svoju vrijednost, a zarade od njih redovito nadmašuju očekivanja.

Tencent je uložio i značajna sredstva u indijsku platformu za usluge prijevoza Ola, koja je prošlog mjeseca objavila da je prikupila ukupno 1,1 milijardu dolara svježeg kapitala za širenje poslovanja. Osim Tencenta, od značajnijih ulagača spominje se i japanska banka Softbank.

Predsjednik uprave kineskog Tencenta Martin Lau tom prilikom je kazao da će ulaganjem u Olu njegova kompanija postati dio brzorastućeg sektora usluga naručivanja prijevoza u Indiji.

>>>Robot u Kini položio ispit za liječnike

S vrijednošću od 531 milijarde dolara, Tencent je trenutno jedna od pet najvrjednijih kompanija na globalnoj razini. Nadmašuje primjerice Facebook, čija se vrijednost procjenuje na 519 milijardi dolara. No, to je i dalje značajno manje od vodećeg Applea, čija vrijednost iznosi 873 milijarde dolara.

08. lipanj 2023 18:08