Aktualno
StoryEditor

Vušković: Mjera za suzbijanje inflacije uzrokovane zaokruživanjem cijena

06. Siječanj 2023.
Petar Vuškovićfoto Ratko Mavar

Piše: dr.sc. Petar Vušković, ekonomski analitičar

Jedan od načina smanjivanja cijena na razinu prije zaokruživanja cijena zbog uvođenja eura kao i pomoć u suzbijanju daljnje inflacije je dodjeljivanje naljepnica fair trader trgovcima. S obzirom da se osobna potrošnja najvećim dijelom odvija u trgovini, ovu oznaku bi prvotno dobivali trgovci, a kasnije i uslužne djelatnosti pa i javne institucije.

Naljepnicu fair trader dobili bi samo oni trgovci koji su zadržali cijene na postojeću razinu odnosno nisu zaokruživali cijene zbog uvođenja eura. Takva naljepnica bi se lijepila na vrata trgovina kako bi kupci znali da u tim trgovinama nije došlo do rasta cijena. Fer trgovci bi dobili ne samo povjerenje tržišta već i besplatan marketinški prostor na državnoj televiziji, HRT-u gdje bi se u ovoj kampanji isticali. Na ovakav način bi se zaobišle crne liste trgovaca odnosno negativizam, a istaknuli samo oni trgovci vođeni tržišnom etikom. Cilj takve kampanje bi bio psihološke naravi i mogla bi trajati kroz cijelu 2023. godinu.

U kampanju bi trebali biti uključeni inspekcijski nadzornici i građani koji bi prijavljivali povećanja cijena. Na ovakav način bi se natjerali trgovci ne samo da vrate cijene na postojeću razinu, nego i da smanje cijene. Cilj je osvijestiti građane gdje mogu kupovati, a koje trgovce izbjegavati. Ovakve slične primjere smanjivanja cijene na tržištu možemo pronaći kod zemalja koje su uveli euro prije nas npr. Latvije.

22. travanj 2024 23:06