Aktualno
StoryEditor

Wall Street pao nakon novih povećanja kamata FED-a

04. Svibanj 2023.
Jerome Powell

Na Wall Streetu su u srijedu burzovni indeksi pali treći dan zaredom, nakon što je američka središnja banka ponovno povećala kamatne stope i poručila da možda slijedi stanka u procesu zaoštravanja monetarne politike.

Dow Jones oslabio je 0,80 posto, na 33.414 bodova, dok je S&P 500 skliznuo 0,70 posto, na 4.090 bodova, a Nasdaq indeks 0,46 posto, na 12.025 bodova.

Kao što se očekivalo, na redovnoj sjednici čelnici Feda povećali su u srijedu ključne kamate za daljnjih 0,25 postotnih bodova, u raspon od 5 do 5,25 posto.

To je bilo već deseto povećanje kamata zaredom, no vjerojatno će, signalizirala je središnja banka, uslijediti stanka u ciklusu dok se ne vide dosadašnji učinci povećanja cijene novca.

Ipak, to ne znači da je ciklus podizanja kamata završen jer je predsjednik središnje banke Jerome Powell na konferenciji za medije kazao da je moguće i daljnje povećanje ako to bude potrebno. O tome će se odlučivati na svakoj idućoj sjednici.

Powell je kazao da inflacija popušta, ali da je još dalek put do ciljane razine od 2 posto.

- Smatramo da se inflacija neće spustiti tako brzo. Trebat će neko vrijeme, a u takvoj situaciji ne bi bilo prikladno smanjiti kamate i to nećemo učiniti -  poručio je Powell.

Poručio je i da se rast gospodarstva usporava i da se trenutno čini izglednijim da će se ono ‘mekano prizemljiti‘ nego da će uroniti u recesiju.

I dok se povećanje Fedovih kamata očekivalo, ulagače su razočarale poruke da ciklus zaoštravanja monetarne politike još nije završen i da se ne može očekivati smanjenje kamata tako skoro.

Naime, posljednjih su tjedana cijene dionica rasle zahvaljujući, među ostalim, špekulacijama da će Fed na ovoj sjednici završiti ciklus podizanja kamata i da će ih već krajem ove godine početi smanjivati.

- Oni koji su se nadali takvom scenariju, razočarani su jer ne izgleda da će se to ostvariti -  kaže Alan Lancz, predsjednik u tvrtki Alan B. Lancz&Associates.

A na europskim su burzama cijene dionica jučer porasle. Londonski FTSE indeks ojačao je 0,20 posto, na 7.788 bodova, dok je frankfurtski DAX porastao 0,56 posto, na 15.815 bodova, a pariški CAC 0,28 posto, na 7.403 boda.

19. travanj 2024 06:12