Aktualno
StoryEditor

Wall Street pao, nema napretka u Washingtonu

24. Svibanj 2023.
temeljni kapital, rast, dionice, novacfoto Shutterstock

Na Wall Streetu su u utorak cijene dionica znatno pale jer su ulagači zabrinuti zbog nedostatka napretka u pregovorima između demokrata i republikanaca u Washingtonu o povećanju državnog zaduživanja.

Dow Jones oslabio je 0,69 posto, na 33.055 bodova, dok je S&P 500 skliznuo 1,12 posto, na 4.145 bodova, a Nasdaq indeks 1,26 posto, na 12.560 bodova.

Pad indeksa posljedica je nedostatka napretka u pregovorima između predstavnika predsjednika SAD-a Joe Bidena i republikanaca o povećanju gornje granice državnog zaduživanja, pa se ulagači plaše poremećaja u financiranju rada saveznih institucija.

Ulagači se nadaju da će se dogovor postići na vrijeme kako bi Kongres mogao podržati predloženo povećanje financiranja do krajnjeg roka - 1. lipnja.

No, rokovi se bliže, a pitanje je i što će dogovor uključivati.

- Ako se dogovor postigne, bit će nekih ustupaka u proračunskoj potrošnji. A to bi moglo utjecati na rast gospodarstva -  objašnjava Michael Wilson, strateg u banci Morgan Stanley.

Ulagači su suzdržani i zbog neizvjesnosti u vezi kamatnih stopa američke središnje banke.

Većina analitičara procjenjuje da Fed u lipnju neće dodatno povećati kamate jer inflacijski pritisci popuštaju, a regionalne banke imaju problema zbog zaoštravanja uvjeta kreditiranja.

No, dužnosnici Feda poručuju da inflacija nije još dovoljno oslabila i da bi možda trebalo dodatno povećati kamatne stope.

U ponedjeljak su predsjednici regionalnih ogranaka Feda James Bullard i Neel Kashkari kazali da će središnja banka možda trebati nastaviti podizati kamatne stope kako bi suzbila inflaciju.

I na europskim su burzama cijene dionica jučer pale. Londonski FTSE indeks oslabio je 0,10 posto, na 7.762 boda, dok je frankfurtski DAX skliznuo 0,44 posto, na 16.152 boda, a pariški CAC 1,33 posto, na 7.378 bodova.

02. listopad 2023 00:45