Aktualno
StoryEditor

Za buduće ‘male Rimce‘ osigurano 250 tisuća dolara

22. Studeni 2018.

Neprofitna filantropska organizacija Google.org dodijelila je u četvrtak sredstva Institutu za Razvoj i Inovativnost Mladih (IRIM), za razvoj digitalnih znanja u manjim zajednicama, u iznosu od 250.000 dolara.

IRIM će ovom donacijom pokrenuti novi projekt s ciljem uvođenja digitalnih vještina u lokalne zajednice kojim će se kroz javne knjižnice obuhvatiti djeca i odrasli te potaknuti da te ustanove postanu digitalni centri za inovacije. Ovom događaju nazočili su ministar gospodarstva, poduzetništva i obrta Darko Horvat, ministrica obrazovanja Blaženka Divjak, ministar rada i mirovinskog sustava Marko Pavić i osnivač IRIM-a Nenad Brkić.

- Želja je knjižnice učiniti centrima za razvoj digitalnih vještina za djecu koja u Hrvatskoj još nisu obuhvaćena programom Croatian Makers, kao i ekvivalentnim partnerskim programima u regiji, ali i za odrasle kako bi ih bolje pripremili za tržište rada i pomogli u prevladavanju averziju prema novoj tehnologiji, istaknuo je Bakić.

[caption id="attachment_368579" align="alignnone" width="750"] Joško Mrndže[/caption]

Koliko je situacija ozbiljna vezana uz digitalnu pismenost u Hrvatskoj naglasio je Oško Mrndže, direktor Googlea za Adriatic regiju.

- Ako pogledamo EU i Hrvatsku, prema israživanju čak 49 posto stanovništva nema osnovne digitalne vještine, a tek trećina ljudi ima digitalna znanja s kojima se može snalaziti, kazao je Mrndže.

>>>Otvorene prijave za osnovne škole: STEM revolucija u prva četiri razreda

Obavezni predmet informatika i digitalna transformacija u školama od velikog je značaja za naše buduće naraštaje, napomenula je ministrica Divjak i naglasila kako zbog projekta‘ Digitalni građanin‘ preko knjižnica se ulazi u domove i u obitelji te je napomenula kako se digitalna polupismenost ne može riješavati samo u formalno-obrazovnim sustavima, već treba pronalaziti nove i inovativne metode za digitalnu pismenost.

[caption id="attachment_368580" align="aligncenter" width="750"] Darko Horvat, Blaženka Divjak i Marko Pavić[/caption]

Ministar rada i mirovinskog sustava Marko Pavić naglasio je važnost STEM-a u oblikovanju kvalitetne radne snage.

- Digitalne sposobnosti poput financijske i digitalne pismenosti te analitičnost su vještine koje su potrebne na tržištu rada 21. stoljeća, kazao je Pavić i  najavio kako će predložiti ulaganje kroz Europski socijalni fond izdvajanje 100 milijuna kuna za popularizaciju znanosti i ulaganje u projekte razvoja i rada s mladima.

Ministar gospodarstva i obrta Darko Horvat najavio je da će se od 1. travnja iduće godine moći elektronički pokrenuti poslovanje u Hrvatskoj, s jednog mjesta ispunjavanjem jednog elektronskog obrasca, čime će se eliminirati obilasci šaltera, kupovanje biljega i druge administrativne barijere te najavio prijedlog Vladi za ukidanje gotovo 320 različitih administrativnih postupaka od kojih će se dio digitalizirati.

23. travanj 2024 22:48