Aktualno
StoryEditor

Za novo Amazonovo sjedište ‘tuče se‘ više od sto gradova

20. Listopad 2017.

Više od 100 američkih gradova želi da Amazon kod njih izgradi svoje drugo sjedište jer ta internetska kompanija planira u to sjedište, koje će biti potpuno jednako onom u Seattleu. Uložit će 5 milijardi dolara i otvoriti 50 tisuća novih radnih mjesta.

Amazon je 7. rujna objavio da traži lokaciju za svoje drugo sjedište, a svi zainteresirani gradovi morali su do četvrtka predati svoje ponude. Odaziv je velik jer će to ulaganje stvoriti i desetke tisuća drugih poslova u građevinarstvu te u okolnoj zajednici.

>>>Trump ‘osiromašio’ za 600 milijuna dolara u godinu dana, pao za 92 mjesta na Forbesu

Više od 100 gradova je izrazilo interes za udomljavanje novog Amazonovog sjedišta, doznaje se iz te kompanije. Među ostalim, Boston, Miami, Austin, Dallas, Chicago, Cleveland, Oklahoma City, Salt Lake City, New Jersey, Pittsburgh, Kansas City, Phoenix, Nashville, Memphis, Detroit...

Uvjeti gradova

Amazon je u pozivu zainteresiranima, između ostalog, naveo da traži gradsko područje s više od milijun stanovnika, stabilno i povoljno poslovno okruženje, blizinu međunarodnog aerodroma i glavnih prometnica, dostupnost javnog prijevoza te postojanje urbanih i prigradskih područja koja imaju mogućnost privlačenja i zadržavanja talenata za tehniku.

U sjedištu Amazona u Seattleu trenutno ima više od 40 tisuća zaposlenih, koji se nalaze u 33 zgrade.

Ova najveća svjetska kompanija za internetsku trgovinu procjenjuje da je u gospodarstvo Seatllea između 2010. i 2016. godine uložila 38 milijardi dolara, i vjeruje da je njeno prisustvo dovelo do rasta broja onih najvećih američkih kompanija koje su odlučile u taj grad premjestiti svoje istraživačke i razvojne centre.

>>>VIDEO: Amazon otvorio trgovine ‘na kotačima’

Dok novo sjedište Amazona predstavlja atraktivnu priliku za mnoge gradove i regije, kompanija vjerojatno zauzvrat očekuje milijarde dolara u vidu poticaja i poreznih olakšica.

Većina gradova drži u tajnosti detalje svojih ponuda, no prema lokalnom listu St Louis Post-Dispatch iz države Missouri, New Jersey je u cilju postizanja dogovora ponudio 7 milijardi dolara poreznih olakšica.

01. listopad 2023 21:46