Aktualno
StoryEditor

Za osam projekata navodnjavanja 253 milijuna kuna

11. Svibanj 2017.

U osam projekata javnog navodnjavanja u pet županija, za koje su u četvrtak u Banskim dvorima potpisani ugovori, bit će uloženo 253 milijuna kuna, a premijer Andrej Plenković ističe da je riječ o projektima koji će pridonijeti razvoju hrvatske poljoprivrede.

- Kroz te projekte još jednom vidimo konkretnu korist redistribucijske snage sredstava iz europskog proračuna, ovog puta iz Programa ‘Ruralni razvoj‘, rekao je premijer.

>>>Milijuni uloženi u navodnjavanje propadaju jer nema tko proizvoditi

Smatra ih primjerom kako se na kvalitetan način pridonosi ukupnom gospodarskom razvoju, očuvanju hrvatskoga sela i ostanku poljoprivrednika u mjestima gdje žive.

Riječ je o ugovorima o financiranju operacije 4.3.1. "Investicije u osnovnu infrastrukturu javnog navodnjavanja" u provedbi mjere M04 "Ulaganja u fizičku imovinu", Podmjere 4.3. "Potpora za ulaganja u infrastrukturu vezano uz razvoj, modernizaciju i prilagodbu poljoprivrede i šumarstva" iz Programa ruralnog razvoja Republike Hrvatske za razdoblje 2014. – 2020. godine.

Ugovore je s predstavnicima Vukovarsko-srijemske, Zadarske, Virovitičko-podravske, Brodsko-posavske i Dubrovačko-neretvanske županije potpisala ravnateljica Agencije za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju Matilda Copić, a vrijedni su ukupno 252,6 milijuna kuna.

Potpisivanju je nazočio i ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić, koji ističe da u Hrvatskoj ima više od 800.000 hektara poljoprivrednog zemljišta koje je pogodno za navodnjavanje, ali da se, nažalost, navodnjava samo oko 20-ak tisuća hektara. Izrazio je nadu da će se kroz takve programe u idućih pet godina udvostručiti površine koje se navodnjavaju te naglasio da se, osim samih povećanih prihoda od povećane proizvodnje, korist navodnjavanja vidi i kroz "dolazak prerađivačke industrije na takva područja".

100 % sufinancirani projekti

Naglašava da su svi projekti sufinancirani u 100-postotnom iznosu, odnosno da korisnici programa nemaju nikakav trošak, a ističe i veliku ulogu Hrvatskih voda koje će provoditi te projekte, a u čije je ime potpisivanju nazočio generalni direktor Zoran Đuroković.

U ime potpisnika obratio se župan Vukovarsko-srijemske županije Božo Galić, kazavši kako su "jedva dočekali ovaj trenutak". Konkretno, za njegovu županiju riječ je o ugovoru vrijednom 72 milijuna kuna za što kaže da je "velika stvar" kojom će se osigurati kvalitetna proizvodnja i konkretan proizvod "te spasiti selo".

17. svibanj 2022 04:13