Aktualno
StoryEditor

Za ‘zelene projekte‘ raspoloživo 114 milijuna kuna

10. Listopad 2017.

Ministarstvo zaštite okoliša i energetike otvorilo je u utorak Poziv na dostavu projektnih prijedloga namijenjenih povećanju energetske učinkovitosti i korištenja obnovljivih izvora energije (OIE) u proizvodnim industrijama, a za što je za ovu godinu ukupno raspoloživo 114 milijuna kuna bespovratnih sredstava iz Europskog fonda za regionalni razvoj.

 Najniži iznos bespovratnih sredstava koji se može dodijeliti pojedinom projektu je 350 tisuća kuna, a najviši 20 milijuna kuna, objavilo je Ministarstvo zaštite okoliša i energetike. 

Prijave će se zaprimati od 6. studenog ove do 17. siječnja sljedeće godine.

Pozivom se, kako ističu, želi poduprijeti ostvarenje energetskih ušteda kroz povećanje učinkovitosti korištenja energije u proizvodnim industrijama, omogućujući jednake količine rezultata korištenjem manje količine energije, kao i smanjenje udjela konvencionalnih, odnosno fosilnih goriva u ukupnoj potrošnji energije.

Projektni prijedlozi, uz mjere energetske učinkovitosti te ugradnje opreme za korištenje OIE u proizvodnim pogonima, mogu uključivati i mjere energetske obnove zgrada pratećih proizvodnom pogonu, poput uredskih zgrada, proizvodnih hala i sl.

>>>Za bolje zdravstvo na kvarnerskim otocima 3 milijuna kuna iz EU fondova

Poziv je namijenjen mikro, malim, srednjim i velikim privatnim poduzećima koja su registrirana za obavljanje djelatnosti iz područja proizvodne industrije koja uključuje sve proizvodne i prerađivačke djelatnosti u skladu s Nacionalnom klasifikacijskom djelatnosti (NKD), osim djelatnosti proizvodnje i prerade hrane, pića i duhanskih proizvoda.

Iz Ministarstva ističu i da prijavitelji moraju djelovati pojedinačno, partnerske organizacije i partnerstvo nisu prihvatljivi, a potencijalni prijavitelji mogu prijaviti jedan projektni prijedlog te se s jednim prijaviteljem može sklopiti maksimalno jedan ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava.

Poziv se provodi u okviru Prioritetne osi 4. "Promicanje energetske učinkovitosti i obnovljivih izvora energije", specifičnog cilja 4b1 "Povećanje energetske učinkovitosti i korištenja OIE u proizvodnim industrijama", Operativnog programa "Konkurentnost i kohezija" 2014-2020., pojašnjavaju iz Ministarstva zaštite okoliša i energetike.

02. prosinac 2022 08:09