Aktualno
StoryEditor

Zagreb u švercanju na razini europskih metropola: ZET uhvati tri posto putnika bez karte

12. Siječanj 2019.

Tijekom prošle godine od ukupnog broja provjerenih karata u javnom gradskom prijevozu, odnosno u vozilima Zagrebačkog električnog tramvaja, tri posto putnika nije imalo važeću kartu, pokazuju podaci koje su nam dostavili iz ZET-a. Navode i kako je u praksi broj osoba koje se švercaju u tramvajima znatno veći, usprkos činjenici da putnike svakodnevno provjerava više od stotinu kontrolora.

Usporedbe radi, bečki javni prijevoz prošloga se tjedna pohvalio znatnim smanjenjem broja ljudi koji se tramvajima, autobusima i podzemnom voze bez karte. Tako ih se u 2018. švercalo samo 1,9 posto, što znači da se u odnosu na 2009. taj postotak gotovo prepolovio (tada je iznosio 3,3). Zagreb je po pitanju švercanja u tramvajima izjednačen s Berlinom, gdje je putnika uhvaćenih bez karte u javnom prijevozu također tri posto, dok su Pariz  sa pet i Frankfurt sa čak šest posto negativni rekorderi, barem među gradovima pokrivenima istraživanjem koje je proveo ‘Wiener Linien‘.

Vrijedi spomenuti i da je u Beču, kao i kod nas, ‘na terenu‘ stotinjak kontrolora dnevno, a da je vožnja bez karte najskuplja vožnja potvrđuje iznos od 105 eura koliko ćete morati platiti ako vas uhvati neki od njih.

Što se kazni u našim tramvajima tiče, na službenim stranicama ZET-a stoji kako ‘putnik koji na zahtjev ovlaštene osobe ne predoči valjanu voznu kartu radi kontrole može biti novčanu kaznu od petsto do osamsto kuna‘.

13. srpanj 2024 05:23