Aktualno
StoryEditor

Zagrebačka burza: Crobexi pali drugi tjedan zaredom, promet smanjen

08. Srpanj 2018.

Prošloga se tjedna na Zagrebačkoj burzi ponovno trgovalo mirno jer nije bilo vijesti koje bi mogle znatnije pokrenuti tržište, pri čemu su Crobex indeksi, uz skroman promet, pali drugi tjedan zaredom.

Crobex indeks spustio se 0,7 posto, na 1.803 boda, dok je Crobex10 oslabio 1,02 posto, na 1.037 bodova.

Pritom je Crobex tijekom tjedna zaronio i ispod psihološke granice od 1.800 bodova, po prvi put u posljednja dva mjeseca, no u petak se uspio vratiti iznad te razine.

>>>ZSE: Rast Crobexa i prometa

Među sektorskim indeksima najviše je pao Crobexkonstrukt, za 4,1 posto, dok je najviše ojačao Crobextransport, za 3,7 posto.

Redovni promet dionicama iznosio je prošloga tjedna 25,3 milijuna kuna, što je otprilike 5 milijuna manje nego tjedan dana prije.

„Iza nas je još jedan miran tjedan na Zagrebačkoj burzi koji su indeksi zaključili u crvenom drugi tjedan zaredom. Prosječni redovni dnevni prometi iznosili su oko 5 milijuna kuna, a najlikvidnija je bila dionica Zagrebačke banke”, kaže Luka Grgić, financijski analitičar u Zagrebačkoj banci.

To dionicom ostvareno je gotovo 5 milijuna kuna prometa, pri čemu joj je cijena porasla 2,6 posto, na 62,2 kune.

S prometom od 3,7 milijuna kuna slijedila je dionica Valamar Rivijere, kojoj je cijena ostala nepromijenjena na tjednoj razini, na 40,5 kuna.

>>>Valamar Riviera potpisao ugovor o kupnji dionica Hotela Makarska

Dionicom HT-a ostvaren je, pak, promet od 3,6 milijuna kuna, a cijena joj se spustila 1,7 posto, na 148,5 kuna.

Od 64 dionice kojima se protekloga tjedna trgovalo, njih 30 zabilježilo je pad cijene, 22 rast, a 12 stagnaciju.

Među likvidnijim izdanjima, najveći pad cijene zabilježila je dionica Dalekovoda, za 7,4 posto, a potom HUP-a Zagreb, za 6,6 posto.

S druge strane, najviše su poskupile dionice Privredne banke Zagreb, za 6 posto, i Optima telekoma, za 5,7 posto.

Od važnijih vijesti Grgić ističe da je AD Plastik u petak izvijestio o novim poslovima na europskom i ruskom tržištu, ukupne vrijednosti više od 35 milijuna eura.

>>>AD Plastik ostvario najveće prihode u posljednjih deset godina

Cijena dionice AD Plastika na tjednoj je razini bila bez promjene, na 196,5 kuna, a njome je ostvareno 1,65 milijuna kuna prometa.

19. travanj 2024 12:55