Aktualno
StoryEditor

Zaključak konferencije Greenfield 2019.: Okrenite se sebi i svom timu

30. Ožujak 2019.

Iskoristite vrijeme dok vjetar još puše. Okrenite se sebi i svom timu. Ključ je kvalitetno vodstvo odnosno leadership, okupljanje kvalitetnih suradnika, njihovo educiranje i razvoj njihovih kompetencija, traženje mogućih sinergija sa jedinicama lokalne samouprave, biznisa i komunalnih tvrtki. Uvođenje procedure korporativnog upravljanja. Stvaranje internih sustava u trgovačkim društvima da sve ne ovisi o gradonačelniku ili načelniku općina. Inzistiranje na mjerljivim ciljevima - ovogodišnji je ‘Medulinski zaključak‘ Liderove konferencije Greenfield investicije - kako snovi postaju stvarnost.

- U prve dvije godine Liderove konferencije donosili smo po deset zaključaka, ali ništa od njih se nije još primjenilo, tako da su oni aktualni kao i proteklih godina tako da je ove godine naglasak na tome da se okrenemo sebi - kazao je Miodrag Šajatović, glavni urednik Lidera na završetku konferencije.

Sebi se okrenula i cijela općina Bale u Istri, čulo se na panelu o Financiranju i poticanju investicija u JLS-ima. Kako je rekao Plinio Cuccurin čelni čovjek tvrtke Mon Perin koja je preporodila tu općinu, lokalna zajednica tim je projektom pokrenula praksu društvenog poduzetništva, JLS je dala zemljište, ali i prikupljala novac za turističku investiciju. Mon Perin je krenuo kao udruga kojoj je cilj bio revitalizacija Bala, a razvoj mjesta i briga o svim ključnim pitanjima važnim za taj razvoj ostao je glavni cilj i danas kad je Mon Perin privatna tvrtka koja je u suvlasništvu Općine, žitelja i prijatelja Bala.

- Samo od početka projekta proračun općine je povećan za 2,5 puta - naglasio je Cuccurin.

Izazova ima i na Cresu, rekao je gradonačelnik tog grada Kristijan Jurjako. Najveći su problemi neusklađeni katastar i zemljišne knjige te GUP, ali na tome se intenzivno radi.

- Cres svoj razvoj ne želi bazirati samo na turizmu, već i na industriji, a novi investicijski projekti koji se pokreću u poduzetničkim zonama poput uljare, sirane i pogona za pakiranje i distribuciju ribe to dokazuju - istaknuo je Jurjanko.

Problem je Slavonija, regija iz koje se ljudi najviše iseljavaju, u kojoj se radna mjesta ne otvaraju. Gotovo jedini zaposleni su oni u javnom sektoru, pričao je Petar Šimić iz tvrtke Grad Export iz Vinkovaca.

- Problemu radne snage smo doskočili tako da smo zaposlili cijele obitelji, supruga i suprugu, omogućili im plaće. U sinergiji smo s gradonačelnikom koji razumije poduzetništvo i izlazi nam u susret - kazao je Šimić.

Sani Ljubunčić iz Ministarstva gospodarstva, poduzetništva i obrta rekao je da mnogih investicijskih priča na lokalnoj razini ne bi bilo da nema kvalitetnih poduzetničkih zona.

- Za svaku za koju je država u tržišnoj vrijednosti zemljišta dala kunu, JLS-ovi su dodali još u prosjeku svoje tri i rezultati se vide - smatra Ljubunčić. A ništa od njih ako nema infastrukture, a u to se ubrajaju i ceste.

U nacionalnu mrežu cesta uskoro će krenuti investicije Hrvatskih cesta, nakon što je tvrtka financijski i operativno restrukturirana, napomenuo je Alen Leverić iz te tvrtke.

A investicije nisu moguće bez kvalitetnih kredita, a svojim kreditnim rješenjima je najveću nervozu poslovnim bankama stvorio HAMAG-BICRO. Kako je naglasio Vjeran Vrbanec, čelnik te institucije, HAMAG BICRO je u suradnji sa HBOR-om i HPB-om napravio sinergijsku priču i to spustivši kamate na kapital za poduzetnike.

Primjer iz prakse predstavili su Hrvoje Janči, gradonačelnik Đurđevca i Igor Benaković, predsjednik Uprave Bauwerk Boena. Obojica su se složila da je na početku te investicije bilo određenih problema, koji su zajedničkim radom rješeni, ali Benaković je naveo da je najveći izazov za njihov rad - dodjela trupaca za proizvodnju visokokvalitetnog parketa što ne ovisi o lokalnoj samoupravi.

18. travanj 2024 11:41