Aktualno
StoryEditor

Zaustavljen oštar pad proizvodnje mlijeka

07. Veljača 2018.

U Hrvatskoj trenutno ima oko šest tisuća aktivnih proizvođača mlijeka, a prošle je godine zaustavljen nagli pad proizvodnje, dok sektor očekuje mjere za revitalizaciju govedarstva, istaknuto je u srijedu na otvorenju 13. Savjetovanja uzgajivača goveda.

Državni tajnik u Ministarstvu poljoprivrede Željko Kraljičak podsjetio je na već usvojene pravilnike kojima će se nadzirati kvaliteta mlijeka, s ciljem da se s tržišta isključi mlijeko koje ne odgovara standardima, što bi trebalo dati šansu domaćim proizvođačima čije je mlijeko, kako je rekao, među najkvalitetnijima u Europi.

>>>Capra domestica: Svi su zainteresirani za kozje meso i mlijeko osim radnika

Dodao je kako se proizvođači mogu udružiti radi objedinjavanja proizvodnje, što bi u kombinaciji s dodatnim potporama koje Ministarstvo planira, trebalo osigurati njihovu konkurentnost i održivost proizvodnje.

- Vidimo šansu da malim proizvođačima i OPG-ima kroz dodatne mjere, a jedna od njih je dodjela poljoprivrednog zemljišta, damo dobar motiv da se odluče za stočarsku proizvodnju koja je zahtjevna, ali uz dobru organizaciju ima preduvjete za povećanje proizvodnje i stvaranje dodane vrijednosti, rekao je Kraljičak.

>>>Tolušić zaprijetio drastičnim mjerama u sektoru mljekarstva ako svi ‘ne dođu pameti’

Iako je posljednjih prošlogodišnjih nekoliko mjeseci zabilježen porast proizvodnje mlijeka, u odnosu na iste mjesece 2016. godine ukupna je prošlogodišnja proizvodnja mlijeka za oko 2 posto manja, nego 2016. godine, rekao je ravnatelj Hrvatske poljoprivredne agencije (HPA) Zdravko Barać.

Kazao je kako se uz postojeće mjere iz programa ruralnog razvoja pripremaju i mjere za poticanje uzgoja rasplodnog materijala, podizanje razine proizvodnje kod postojećih proizvođača te promociju proizvoda. Očekuje da će to već ove godine rezultirati preokretanjem negativnih trendova.

>>>Pernar: Krave izazivaju globalno zatopljenje; Bulj: U Hrvatskoj ih ionako nema

Na dvodnevnom savjetovanju, na kojemu se očekuje oko 200 uzgajivača goveda, održat će se dvije rasprave: o unaprjeđenju proizvodnje mlijeka te proizvodnji mesa, a bit će održano i 14 izlaganja o uzgoju, selekciji i hranidbi.

Na skupu će se uz ostalo raspravljati i o perspektivama hrvatskog govedarstva, planskom uzgoju u mliječnim i mesnim stadima te ekonomskim pokazateljima govedarske proizvodnje u Hrvatskoj.

>>> Djeca koja piju kravlje mlijeko viša su od vršnjaka

Uoči savjetovanja održan je prvi ovogodišnji "Doručak s hrvatskih farmi", a Zdravko Barać kazao je kako se tom priredbom želi podsjetiti na značaj sustava označavanja poljoprivrednih i poljoprivredno-prehrambenih proizvoda oznakama HPA-e.

- Želimo uputiti poruku da ovako označeni proizvodi imaju dokazano porijeklo, s time da smo u sustave koji prate ovo označavanje ugradili niz parametara kojima pratimo njihova kvalitativna svojstva. To je prije svega potpora primarnim poljoprivrednim proizvođačima, jer kupnjom ovih proizvoda osiguravamo budućnost hrvatske poljoprivrede, poručio je Barać.

09. prosinac 2022 06:04