Aktualno
StoryEditor

Zbog jačanja konkurentnosti prihvaćen je prijedlog Zakona o pružanju usluga u turizmu

07. Prosinac 2017.

Vlada je u četvrtak prihvatila konačni prijedlog zakona o pružanju usluga u turizmu, kojim se uz ostalo uređuje načini pružanja usluga turističkih agencija, vodiča, voditelja putovanja, animatora i drugih, kao i usluga u posebnim oblicima turizma, od nautike, zdravstvenog i kongresnog te turizma na poljoprivrednim gospodarstvima.

Ministar turizma Gari Cappelli kazao je da se time uređuju i načini davanja usluga u turizmu, ugovori o putnom aranžmanu i drugo, kao i obveze trgovaca i putnika, što je usklađeno s direktivama EU-a.

- Smanjuju se i administrativne prepreke, iznosi prekršajnih kazni, a uvodi se i mogućnost da se bez kažnjavanja riješe problemi i nedostaci utvrđeni inspekcijskim nadzorom. Uređuje se i pružanje usluga od strane turističkih vodiča na povremenoj bazi iz EU i Švicarske u RH, a propisuju se i načini pružanja usluga zdravstvenog turizma, čime bi u prvoj fazi moglo doći do oko 300 milijuna eura investicija i zapošljavanja oko dvije tisuće ljudi, naglasio je ministar.

>>>Gari Cappelli bi uveo moratorij na povećanje PDV-a za ugostiteljstvo dok se ne prouče učinci na turizam

Istaknuo je i kako se ovim zakonom ukida i ispit za turističkog pratitelja, a ispit za voditelj poslovnice se maksimalno pojednostavljuje, kao što se uvodi i mogućnost usluge rent a cara bez vozača i drugo.

Cappelli je dodao i da je novi zakon potreban za razvoj ukupnosti pružanja usluga u turizmu i jačanje konkurentnosti hrvatskog turizma, a i zbog obveze prenošenja u pravni sustav Hrvatske EU direktive o putovanjima u paket aranžmanima i povezanim putnim aranžmanima, koju su države članice dužne donijeti i objaviti do 1. siječnja iduće godine, s početkom primjene od 1. srpnja 2018.

Veće mogućnosti za zdravstveni turizam

Uz brojne novosti u novom prijedlogu novog zakona, jedna od većih je vezana za zdravstveni turizam, u sklopu čega se omogućava proširenje kruga pružatelja turističkih usluga u zdravstvenom turizmu, pa se tako uz specijalne bolnice i lječilišta, omogućava pružanja tih usluga i drugim zdravstvenim ustanovama, trgovačkim društvima za obavljanje zdravstvene djelatnosti te samostalno zdravstvenim radnicima koji obavljaju privatnu praksu, sukladno posebnim propisima kojima je regulirana zdravstvena zaštita, za korisnike svojih zdravstvenih usluga.

>>>Cappelli: Iduće godine očekuje se 930 milijuna eura investicija u turizmu

Važno je što se zakonom dodatno uređuju i turističke usluge u kongresnom turizmu, kao i pružanje usluga na području turističkog ronjenja, turističkih transfera i putoslovnog turizma, dok se crkvi i vjerskim zajednicama omogućava organiziranje hodočašća i drugih putovanja u funkciji promicanja i očitovanja vjere, a dodatno se regulira i pružanje turističkih usluga aktivnog i pustolovnog turizma.

23. siječanj 2023 07:52