Aktualno
StoryEditor

Zbog jeftinije energije i svježe hrane inflacija u eurozoni dodatno oslabila u siječnju

31. Siječanj 2018.

Godišnja inflacija u eurozoni dodatno je oslabila u siječnju, kliznuvši na najnižu razinu od sredine prošle godine pod utjecajem jeftinije energije i svježe hrane, procijenio je u srijedu europski statistički ured.

Godišnja stopa inflacije u eurozoni mjerena harmoniziranim indeksom potrošačkih cijena (HICP) kliznula je u siječnju na 1,3 posto, što je njezina najniža razina od prošlogodišnjeg srpnja, pokazuju podaci Eurostata. U prosincu iznosila je 1,4 posto a u studenom 1,5 posto.

>>>Eurostat: Godišnja inflacija u EU i eurozoni usporila u prosincu; Hrvatska slijedi trend

Među pojedinim kategorijama proizvoda najviše je u siječnju usporio rast cijena svježe hrane, na jedan posto, s prosinačkih 1,9 posto.

Ako se isključe oscilacijama podložne cijene energije i svježe hrane, takozvana temeljna inflacija blago je ubrzala na početku ove godine, na 1,2 posto, s 1,1 posto u posljednjem mjesecu 2017.

Prate ih cijene energije, koje su u siječnju na godišnjoj razini uvećane 2,1 posto, nakon 2,9-postotnog rasta u posljednjem prošlogodišnjem mjesecu.

Nova Eurostatova procjena vjerojatno će potkrijepiti stajalište Europske središnje banke (ECB) da ne treba nagliti sa ukidanjem opsežnih monetarnih poticaja, usmjerenih na potpirivanje inflacije i jačanje gospodarskog oporavka u eurozoni. ECB srednjoročno cilja na inflaciju "nešto ispod dva posto".

28. studeni 2022 19:35