Aktualno
StoryEditor

Žene u biznisu - Tena Štivičić: U mom životu ne postoji ‘prosječan dan‘

31. Listopad 2017.

Međunarodno afirmirana dramska spisateljica Tena Štivičić sudjelovat će na Liderovoj konferenciji Žene u biznisu u sklopu One on One razgovora.

Svoju prvu dramu, Nemreš pobjeć od nedjelje, napisala je na trećoj godini dramaturgije na zagrebačkoj Akademiji dramske umjetnosti. To je jedna od njezinih najizvođenijih drama, a za nju je dobila Rektorovu i nagradu Marin Držić. Odmah nakon diplome na ADU otišla je u London u kojem živi i danas.

O talentu spisateljice dovoljno govori kako je dobila niz nagrada za svoja djela. Drama Dvije osvojila je Nagradu publike na Marulićevim danima u Splitu, drama Fragile! je osvojila niz nagrada među kojima su Europska autorska nagrada i Nagrada za inovativni dramski tekst na Heidelberg Stückemarktu 2008. Tekst za dramu Krijesnice objavljen je u njemačkom časopisu Theater Heute.

U povodu obilježavanja pedesete obljetnice postojanja legendarnog teatra Royal Court 2006. Tena Štivičić je uvrštena, po izboru BBC-a i Royal Courta, među pedeset mladih dramskih pisaca koji će obilježiti sljedećih pedeset godina kazališta u Velikoj Britaniji.

Neki od projekata na kojima je radila kao dramaturg su predstava Closer, Particka Marbera u kazalištu Gavella, Romeo i Julija ‘68. i Cabaret Brecht u Kazalištu Ulysses i balet Mačak u čizmama u zagrebačkom HNK-u.

Anacionalizam i altruizam

U svojim kolumnama za Telegram, Štivičić piše da se zapadnjački način života ionako ne može spasiti i da je naš odnos prema recentnoj izbjegličkoj krizi prepun licemjerja.

"U našoj svijesti trajno hipnotiziranoj željom za posjedovanjem više stvari. Odavno razotkriveni manevar i dalje nas drži u šaci. Stvari su ključni element sreće u našem načinu života. Da bismo imali stvari, one moraju biti jeftine, a da bi bile jeftine mora postojati mreža sweatshopova u Europi i izvan nje koja podržava mizernu egzistenciju čitave sile očajnika koji bi inače prolazili još gore, budući da potječu iz zemalja koje nikako da ostvare stabilnu autonomnost. Iako im mi stalno u tome pomažemo," piše spisateljica koja je, kako kaže, i sama iskusila niz ‘materijalno slabih‘ godina.

Podjednako su zanimljiva i njezina promišljanja o naciji i nacionalnosti za koje drži da su izmišljene konstrukcije. "Ako se odmaknemo od ostrašćenih mikropozicija i sagledamo nacije i nacionalne države u širem povijesnom kontekstu, sve su one izmišljene," rekla je Tena za Blic.

Raspoloženje ne utječe na inspiraciju

Pisanju kao svojoj profesiji pristupa veoma ozbiljno, stoga se rijetko prepušta tome da joj raspoloženje diktira inspiraciju.

Piše kad je sretna i kad nije, a da se ne bavi pisanjem bavila bi se životinjama jer, unatoč tome što ju najviše na svijetu zanima ljudska priroda, priznaje da što ju više poznaje to je slabija na životinje. Na svom blogu Odbrojavanje ova Zagrepčanka s Londonskom adresom piše o odnosima žena i muškaraca, ali zapravo o odbrojavanju cijele naše civilizacije koja se bliži kraju.

Priznaje i da ne voli pretjerano publicitet, stoga se za britanskoga glumca Douglasa Henshalla udala u Las Vegasu na tajnom vjenčanju kojemu je kumovao Rade Šerbedžija. Prošle zime par je dobio kći Anju, a Tena je zbog nezaobilaznog roka pisala noć pred porod i tri dana nakon njega. Nakon par mjesecu počela se vraćati poslu, i to uglavnom zato što život slobodnih umjetnika ne dopušta duge porodiljne dopuste, a nada se kako će u skorijoj budućnosti pronaći balans između posla i roditeljstva.

Smatra da žene naprosto nauče biti efikasnije kad moraju spojiti roditeljstvo s poslom, ali isto tako i da bi društvo trebalo ozbiljnijom i pristupačnijom infrastrukturom pomoći zaposlenim majkama.

Uz roditeljstvo i prirodu svog posla, Tena trenutno ne poznaje ono što bi se zvalo prosječan dan u nečijem životu. Iako većinom piše na engleskom, trudi se što više pisati na hrvatskom jer smatra da i materinji jezik može biti zaboravljen. Želi da kćerkica Anja bude što više izložena hrvatskom jeziku, stoga pokušava češće dolaziti u Zagreb.

U časopisu Zaposlena, Tena od 2003. piše kolumnu koja je tijekom deset godina postala svojevrsni dnevnik u kojem bilježi kako društvene tako i osobne događaje, a kolumne su objavljene u dvije zbirke - Odbrojavanje i Vrag ne spava.

Ne propustite priliku za druženje s ovom iznimnom lidericom i, ako još niste, prijavite se na vrijeme za sudjelovanje na Liderovoj konferenciji Žene u biznisu jer se već godinama traži mjesto više.

12. kolovoz 2022 15:49