Aktualno
StoryEditor

Živi zid: Legalizirati do šest stabljika konoplje za rekreaciju

13. Listopad 2017.

Živi zid (ŽZ) predstavio je u petak svoj prijedlog zakona o legalizaciji konoplje, tvrdeći da će mjere koje predlaže značajno doprinijeti razvoju hrvatske poljoprivrede.

Od konoplje se, rekao je na konferenciji za novinare zastupnik Ivan Vilibor Sinčić, može proizvesti više od 25.000 proizvoda, no u Hrvatskoj se, za razliku od Europe, ne može koristiti cijela biljka, pa se koristi samo za hranu za ljude i životinje.

>>>U 10 mjeseci u Coloradu prodano milijardu dolara trave

Živi zid predlaže da se za industrijsku proizvodnju koristi cijela biljka i da nema nikakvih ograničenja.

Sinčić ističe da su brojne europske zemlje, poput Austrije, Njemačke, Portugala, Slovenije..., legalizirale upotrebu konoplje u medicinske svrhe. Najnovija znanstvena istraživanja govore o velikom potencijalu konoplje u liječenju niza ozbiljnih bolesti, rekao je Sinčić. Živi zid predlaže da se oboljelima, kojima konoplja može olakšati ili spasiti život, omogući njezin neograničen uzgoj.

Legalizirati do šest stabljika konoplje za rekreaciju

Omogućavanje uvoza gotovih proizvoda od konoplje Živi zid smatra štetnim za razvoj hrvatske poljoprivrede, pitajući se zašto se, primjerice, Imunološkom zavodu ne bi dalo da je proizvodi u medicinske svrhe.

Kad je riječ o rekreaciji, Živi zid traži da se dozvoli upotreba za vlastite potrebe do šest stabljika konoplje. Legalizacijom do šest stabljika velikim će se dijelom eliminirati crno tržište marihuane i izvan snage staviti mreža dilera, a sudovi rasteretiti procesuiranja benignih prekršaja, uvjerava Ivan Pernar i poručuje da je zakonski prijedlog o legalizaciji konoplje "veliki korak naprijed za hrvatsko društvo".

>>>HSS-ovac Vlaović zatražio povećanje proračuna za naknadu šteta na 50 milijuna kuna

Prijedlog će, ističu iz Živog zida, u petak biti uvršten u dnevni red Sabora, pa bi do kraja godine mogao biti raspravljen u prvom čitanju. Potporu za njega očekuju od cijele oporbe, pa i dijela vlasti.

20. travanj 2024 19:40