Aktualno
StoryEditor

ZSE: Crobexi na putu tjednog gubitka za otprilike pola posto

26. Svibanj 2017.

Na Zagrebačkoj burzi u petak se očekuje stagnacija Crobexa dok su investitori i dalje okrenuti razvoju situacije s Agrokorom, a ni trenutno stanje na domaćoj političkoj sceni i neizvjesnost oko mogućih novih izbora nisu olakšavajući faktor.

Svih pet analitičara, koji su sudjelovali u anketi Hine, očekuje danas stagnaciju Crobexa. Crobex indeks u četvrtak je tek blago pao, za 0,01 posto, na 1.853 boda, a Crobex10 snižen je za 0,23 posto, na 1.096 bodova. Redovni promet dionicama od 3,4 milijuna kuna bio je 720 tisuća kuna manji nego u srijedu.

>>>ZSE: ‘Tržište je umrtvljeno; malo se toga događa’

- Jučerašnji dan na Zagrebačkoj burzi protekao je relativno mirno i bez važnijih objava, a istaknuti se može tek prijedlog AD Plastika za dividendu u iznosu 8,50 kuna, dok je Croatia osiguranje dovršila je proces kupnje Društva BNP Paribas Cardif osiguranje, a ovom transakcijom stekli su i približno jedan posto tržište. Stjecanje još mora potvrditi Hanfa, ali to bi trebala biti formalnost, kaže Ante Obućina, broker u Podravskoj banci.

Na tjednoj razini Crobex bilježi pad od 0,44 posto, a Crobex10 za 0,58 posto, pri čemu su prometi i dalje ostali ispod deset milijuna kuna dnevno što je zabrinjavajuće više od samog pada, navodi.

Najveći promet

Najveći promet - 853,5 tisuća kuna, ostvaren je dionicom Valamar Riviere, a cijena joj je pala za 0,12 posto, na 40 kuna. Dionicom Končar Elektroindustrije trgovalo se za 838,6 tisuća kuna, a cijena joj je pala za 0,38 posto, na 794,99 kuna. Za 1,44 posto, na 1.291,20 kuna, pala je cijena dionice Ericssona Nikole Tesle, uz promet od 431,9 tisuća kuna.

Po prometu slijedi dionica HT-a s 262,4 tisuće kuna i padom cijene za 0,02 posto, na 166,12 kuna te dionica Podravke sa 153,5 tisuća kuna, kojoj je cijena pala za 0,32 posto, na 339 kuna.

Od sastavnica indeksa najveći rast cijene, za 4,35 posto, ostvarila je dionica Arena Hospitality grupe, koja je jutros izvijestila da je uspješno završila proces javne ponude svojih dionica te će izdati 1,85 milijuna novih dionica po cijeni od 425 kuna, čime će prikupiti 788,36 milijuna kuna.

>>>Na Wall Streetu novi rekord S&P 500 indeksa

- Dionica Zagrebačke banke poskupjela je 2,85 posto nakon znatnog pada cijene nakon izbijanja krize s Agrokorom, a slična je situacija i sa dionicom Đure Đakovića koja je jučer poskupjela 1,91 posto iako je i dalje na znatno nižoj razini nego prije neuspjelog pokušaja dokapitalizacije, navodi Obućina.

S druge strane, dodaje, najveći cjenovi pad od sastavnica indeksa, za 4,97 posto, bilježila je dionica Viadukta, iz kojeg naizmjence dolaze vijesti kako o predstečajnoj nagodbi tako i o pronalasku strateškog partnera. Po ocjeni Obućine, dok se situacija oko te kompanije ne razjasni, sigurno će biti još dosta volatilnosti.

- Iako su gotovo svi makroekonomski podaci pozitivni, a stiglo je i pozitivno mišljenje Europske komisije, investitori su i dalje okrenuti razvoju situacije s Agrokorom. Trenutno stanje na domaćoj političkoj sceni i neizvjesnost oko mogućih novih izbora također nisu olakšavajući faktor. Danas se ne očekuju značajnije objave domaćih kompanija, zaključuje Obućina.

27. travanj 2024 20:41