Aktualno
StoryEditor

ZSE: Očekuje se opreznije trgovanje i stagnacija Crobexa

23. Travanj 2018.

Na Zagrebačkoj burzi u ponedjeljak se očekuje opreznije trgovanje dok se čekaju vijesti iz poslovnog sektora koje bi usmjerile investitore, a Crobexi bi mogli stagnirati, nakon što su prošloga tjedna prekinuli petotjedni negativni niz.

Svih 5 analitičara, koji su sudjelovali u anketi Hine, danas očekuje stagnaciju Crobexa. Crobex indeks porastao je prošloga tjedna 0,35 posto, na 1.788 bodova, a Crobex10 za 0,38 posto, na 1.037 bodova. Oba indeksa tako su prekinula petotjedni negativni niz, odmaknuvši se od najnižih razina od kolovoza 2016.

Među sektorskim indeksima, najviše je na dobitku bio Crobextransport, 4,25 posto, dok je najviše pao Crobexkonstrukt, 1,5 posto.

>>>ZSE: Nakon pet tjedana Crobexi lagano rasli, likvidnost i dalje slaba

Redovni promet dionicama iznosio je prošloga tjedna 21 milijun kuna, što je otprilike 4 milijuna manje nego u tjednu ranije.

- Na domaćem tržištu protekli tjedan indeksi su blago porasli, prekinuvši petotjedni negativni niz, no uz i dalje vrlo nisku livkidnost, kaže Magdalena Dolenec, mlađa analitičarka tržišta kapitala u Erste&Steiermaerkische banci.

Likvidnost, dodaje, nisu znatnije poboljšale ni dvije blok transakcije.

- Prosječni dnevni promet kretao se oko 5,8 milijuna kuna, navela je.

>>>ZSE: Crobexi pred prvim tjednim dobicima nakon pet tjedana pada

U blok transakciji dionicama HTP Korčule ostvareno je 4,36 milijuna kuna prometa po cijeni dionice od 57,5 kuna, a HT-a 3,2 milijuna kuna, po cijeni od 160 kuna.

U redovnom trgovanju najlikvidnija je bila dionica Valamar Rivijere, s prometom od 3,6 milijuna kuna, a cijena joj se spustila 1 posto, na 39,4 kune. Slijedi dionica HT-a, s prometom od 3,22 milijuna kuna, pri čemu je pojeftinila 0,9 posto, na 160 kuna. Povlaštenim izdanjem Adrisa ostvareno je, pak, 1,75 milijuna kuna prometa, uz pad cijene za 0,2 posto, na 420 kuna.

U fokusu investitora bila je i dionica Čakovečkih mlinova, kojom je protrgovano za 1,29 milijuna kuna. Cijena joj nije zabilježila promjenu u odnosu na tjedan ranije, završivši tjedan na 6.450 kuna. Od 61 izdanja kojim se prošloga tjedna trgovalo, njih 29 zabilježilo je pad cijene, 19 porast, a 13 stagnaciju.

>>>ZSE: Crobexi porasli, promet manji za 874 tisuće kuna

Najviše su pritom među likvidnijim izdanjima poskupile dionice Atlantske plovidbe, za 8,9 posto, i Medike, za 8,1 posto. S druge, pak, strane, na najvećem gubitku bile su dionice Excelsa nekretnina, za 16,5 posto, i Luke Ploče, za 10,5 posto.

- S obzirom da nema važnijih korporativnih vijesti, danas očekujem opreznije trgovanje, karakteristično za početak tjedna. U fokusu investitora, međutim, ovoga tjedna bit će objava financijskih izvješća kompanija za prvo tromjesečje, zaključuje Dolenec.

01. svibanj 2024 20:27