Aktualno
StoryEditor

Zuckerberga spasila ‘tehnološka nepismenost‘ senatora

11. Travanj 2018.

Sva pompa koja je dopratila Marka Zuckerberga na svjedočenje pred američkim Kongresom bila je, izgleda, neopravdana. Ne zbog nedostatka razloga za njegovo pojavljivanje pred američkim senatorima, nego zbog njihove neinformiranosti o tehnološkoj sadašnjosti i polju na kojem Facebook djeluje.

>>>Zuckerbergov šarmantan, ali čvrst nastup pred Kongresom ‘uzvitlao’ rast dionica Facebooka

Velika većina senatora imala je samo najosnovnije znanje o onome što Facebook zapravo radi, a dužnost im je bila postaviti pitanja koja će uroditi konkretnim odgovorima potrebnim za eventualno daljnje postupanje u tom predmetu. Dok su postavljali inicijalna pitanja, sve je teklo u najboljem redu, budući da je većinu njih vjerojatno napisao netko od njihovih pomoćnika koji su upućeniji u tehnologije današnjice. No, kako se i Zuckerberg držao svog scenarija i davao dovoljno nejasne odgovore, ta pitanja nisu urodila nikakvim većim plodom, prenosi CNN.

Temeljno nepoznavanje materije pokazuje i pitanje senatora Orrina Hatcha kako je održiv poslovni model Facebooka kada korisnicima ne naplaćuje svoje usluge, na što je Zuckerberg kratko odgovorio: Senatore, naplaćujemo oglašavanje.

>>> Zuckerberg priznao da Facebook nije dovoljno zaštitio osobne podatke korisnika

Problem je bio u tome što je senatorima nedostajalo ‘tehnološke pismenosti‘ da postavljaju potpitanja i inzistiraju na detaljima koji bi Zuckerbergovo svjedočenje učinili iole značajnim za sve zainteresirane. A zainteresiranih bi trebalo biti onoliko koliko i ljudi s profilom na Facebooku.

18. travanj 2024 21:13