Biznis i politika
StoryEditor

Aktivnosti spajanja i preuzimanja pale na najnižu razinu od 2014. godine

20. Studeni 2023.
spajanja i preuzimanja, M&A, akvizicije

U najnovijem istraživanju ‘EY CEO Outlook Pulse‘ koje je provela konzultantsko-revizorska tvrtka EY intervjuirajući 1200 globalnih CEO-a, aktivnosti spajanja i preuzimanja (M&A) su pale na najnižu razinu od 2014. godine, pri čemu samo 35 posto ispitanih izvršnih direktora planira provesti M&A aktivnosti tijekom sljedeće godine. EY navodi kako su težnje za M&A transakcijama znatno više u američkoj regiji, čak 47 posto, dok se u EMEA regiji na taj oblik odlučuje tek 29 posto CEO-a.

- U trećem kvartalu 2023. godine u Americi je uočen snažan porast takvih transakcija, posebice kada su u pitanju lokalne kompanije. Usporavanje u takvim vrstama transakcija u drugim regijama može se pripisati trenutnoj geopolitičkoj i makroekonomskoj neizvjesnosti, pri čemu su glavni faktori usporavanja aktivnosti sukobi u Ukrajini i na Bliskom istoku, tenzije između Amerike i Kine, i dalje visoka inflacija te rast aktivnih kamatnih stopa -  pojašnjava Tomislav Čutura, partner i voditelj Odjela strateških i transakcijskih usluga iz EY-a Hrvatska.

Istraživanje pokazuje kako polovica ispitanih direktora ipak planira proširiti svoje poslovanje u azijsko-pacifičkoj regiji u dijelovima koji nisu u ratom zahvaćenom području. Konkretno, takva se politika odnosi na ulaganja u Kini, Australiji, Indiji, Japanu i Singapuru, koji spadaju među najpoželjnija tržišta.

- Generalno, u 2024. godini 66 posto ispitanih izvršnih direktora predviđa više razine rasta, a 65 posto i više razine profitabilnosti svojih kompanija nego je to bilo tijekom 2023. godine. To ukazuje kako su izvršni direktori diljem svijeta spremni na ulaganja, unatoč relativno nepovoljnoj ekonomskoj situaciji -  kaže Tomislav Čutura.

Ništa bez AI-ja

Stratešku prednost pred konkurentima izvršni direktori planiraju steći i putem korištenja umjetne inteligencije. Naime, 70 posto izvršnih direktora vidi potrebu za brzim djelovanjem u vezi s generativnom umjetnom inteligencijom (GenAI), dok istovremeno 65 posto njih ističe da neizvjesnost koja se veže uz GenAI otežava brzo djelovanje. Ipak, svjesni potencijala, gotovo svi (99 posto) ulažu ili planiraju značajna ulaganja u GenAI, a ulaganja financiraju preusmjeravanjem kapitala iz drugih projekata (69 posto) ili prikupljanjem novih kapaciteta (23 posto).

Više od četvrtine (26 posto) izvršnih direktora smatra da je upravo brzi napredak GenAI-a najveći izazov u donošenju odluka o alokaciji kapitala za GenAI inicijative. Dvije trećine (66 posto) također vjeruje da porast tvrtki koje tvrde da su stručne u području umjetne inteligencije komplicira odluke o identificiranju i implementaciji vjerodostojnih partnerskih ekosustava i ciljeva za preuzimanje.

Potencijal GenAI-ja da preoblikuje način na koji tvrtke posluju ne može se zanemariti. Istraživanje pokazuje kako izvršni direktori diljem svijeta hrabro ulažu u tehnologiju i u budućnost radne snage, s ciljem da provode i ubrzaju GenAI inicijative. Većina ispitanika, njih 87 posto, već je završila ili se nalazi u procesu zapošljavanja novih talenata s relevantnim vještinama u području GenAI-ja, uspostavljaju se pilot projekti i pokreću partnerstva s različitim tvrtkama koje se bave umjetnom inteligencijom.

17. srpanj 2024 20:25