Biznis i politika
StoryEditor

AmCham i ministar Damir Habijan razgovarali o unaprjeđenju pravosuđa

15. Srpanj 2024.
foto Shutterstock

Predstavnici Američke gospodarske komore u Hrvatskoj (AmCham) održali su sastanak s Damirom Habijanom, ministrom pravosuđa, uprave i digitalne transformacije i kolegama iz Ministarstva.

Tema sastanka bila su dva stajališta AmCham-a ‘Preporuke za unaprjeđenje pravosuđa‘ te ‘Stvaranje jedinstvenog nacionalnog sudskog registra‘.

- Ministarstvo pravosuđa, uprave i digitalne transformacije je izrazito bitan resor za poslovnu zajednicu i gospodarstvo Republike Hrvatske budući da pozitivnim zakonodavnim rješenjima i unaprjeđenjem praksi može doprinijeti do predvidljivijeg, transparentnijeg, digitaliziranog i bržeg poslovanja, ali i djelovati pozitivno na nova strana ulaganja u našu državu - rekla je na sastanku Andrea Doko Jelušić, izvršna direktorica AmCham-a

Ministar Habijan je ocijenio bitnim dijalog s dionicima te pozdravio konkretne prijedloge poslovne zajednice koje mogu poboljšati, ali i rasteretiti pravosudni sustav.

U dokumentu ‘Preporuke za unaprjeđenje pravosuđa‘ ističe se pet područja: specijalizacija sudaca, izmjena metodologije za ocjenjivanje obnašanja sudačke dužnosti, promocija alternativnog rješavanja sporova, stvaranje nacionalnog sudskog registra te infrastrukturne promjene i modernizacija komunikacije sa strankama.

Stajalištem ‘Stvaranje jedinstvenog nacionalnog sudskog registra‘ poslovna zajednica predlaže objedinjavanje postojećih sudskih registara u jedinstveno tijelo. Ostale preporuke su izmjene procesnih pravila, elektroničko podnošenje prijava, javna objava odluka Visokog trgovačkog suda i transparentnost te hitno rješavanje žalbi.

Uz ministra Habijana na sastanku su sudjelovale Mirela Fučkar, ravnateljica Uprave za građansko, trgovačko i upravno pravo, Sanda Kulić, ravnateljica Uprave za organizaciju pravosuđa te Ivan Tadić, tajnik Kabineta ministra.

AmCham su na sastanku predstavljali Andrea Doko Jelušić, izvršna direktorica, Marko Porobija, predsjedavajući AmCham-ovog Odbora za pravosuđe, Ivan Luetić, član Odbora za pravosuđe, Dražen Malbašić, direktor za javne politike i Tomislav Vidović, voditelj politika.

07. rujan 2024 01:23