Biznis i politika
StoryEditor

Američka ministrica financija poziva Europu da se pridruži SAD-u u gušenju kineskog izvoza

21. Svibanj 2024.
izvoz, kina, kineski izvoz

Američka ministrica financija Janet Yellen pozvala je EU da se pridruži SAD-u te da smanji izvoz zelene tehnologije iz Kine, upozoravajući da bi prezasićenost jeftinom kineskom robom mogla ugroziti opstanak tvornica diljem svijeta, piše FT.

- SAD i njegovi zapadni saveznici moraju reagirati ujedinjeno na rastuću proizvodnu moć Kine ili izložiti svoje vlastite industrije riziku – rekla je Yellen.

Međutim, europski saveznici upozoravaju da američke sveobuhvatne porezne olakšice i subvencije za zelenu proizvodnju predstavljaju ‘ zaokret prema američkom protekcionizmu‘, što je kritika koju je Yellen odbacila.

SAD je prošloga tjedna oštro podigao carine na izvoz kineske zelene tehnologije, od automobila, baterija pa sve do solara, u pokušaju da zaštiti industriju u državama poput Pennsylvanije i Michigana, gdje se predsjednik Joe Biden i republikanac Donald Trump udvaraju glasačima za predsjedničke izbore u studenom.

Yellen je rekla je da je povećanja carina, kao primjerice, 100 postotno povećanje na kineska električna vozila ‘strateški ciljani korak‘.

Bratsko zatiranje

No, bez obzira na to što Yellen poziva EU da se bratski pridruži u zatiranju kineske zelene proizvodnje, Europa ipak traži sredinu usred sve većeg produbljivanja trgovinskih napetosti između Washingtona i Pekinga.

Predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen već je rekla da se neće pridružiti SAD-u u dodatnim nametima prema Kini, dodajući da će Bruxelles zauzeti drugačiji pristup Washingtonovim ‘općim carinama‘.

- Želimo konkurenciju, želimo trgovati zajedno, ali želimo da to bude pošteno i po pravilima - rekla je za Financial Times Von der Leyen prije Yelleninih primjedbi.

Odgovarajući na Bidenovu najavu o povećanju američkih carina prošlog tjedna, njemački kancelar Olaf Scholz je rekao da su zapadne marke odgovorne za ‘najmanje 50 posto uvoza električnih vozila iz Kine‘, dok je švedski premijer Ulf Kristersson dodao je da je ‘loša ideja započeti s demontiranjem globalne trgovine‘.

Za razliku od Washingtona, Bruxelles, koji izvozi veći udio vlastite robe u Kinu, pokušao je riješiti poplavu jeftinih kineskih solarnih panela, vjetroturbina i električnih vozila kroz istrage i izvješća za koja kaže da su u skladu s pravilima Svjetske trgovinske organizacije.

Međutim, Scholz, von der Leyen i francuski predsjednik Emmanuel Macron ponovili su Yellenina upozorenja Pekingu izrečena tijekom posjeta u travnju, da velike kineske proizvodne subvencije riskiraju pogoršanje geopolitičkih napetosti.

- Kineska industrijska politika može se činiti dalekom dok sjedimo ovdje u ovoj prostoriji, ali ako ne odgovorimo strateški i na ujedinjen način, održivost poslovanja u našim zemljama i diljem svijeta mogla bi biti ugrožena - rekla je Yellen i dodala kako je podrška zemljama s niskim i srednjim prihodima i radnicima diljem svijeta ključna je za snagu globalne ekonomije.

Iz EU-a također tvrde da je Zakon o smanjenju inflacije kojega je donijela Bidenova administracija potaknuo ulaganja u američku proizvodnju ali na štetu Europe. No, Yellen i na to ima odgovor pa kaže da je trgovina zelenim energetskim proizvodima između SAD-a i EU-a premašila 2 milijarde dolara u 2022.

- Kako budemo proizvodili više u SAD-u, smanjit ćemo troškove tehnologija čiste energije na globalnoj razini, što će koristiti ljudima i gospodarstvima diljem svijeta, pa i Europi – kaže ona.

Dodala je da je, s više od 3 bilijuna dolara u mogućnostima ulaganja svake godine od sada do 2050., ublažavanje klimatskih promjena kompatibilno s povećanjem energetske sigurnosti i poticanjem gospodarskog rasta. Yellen je također pozvala na veću suradnju između SAD-a i EU-a na kritičnim mineralima, rekavši da su opskrbni lanci obiju jurisdikcija ‘pretjerano koncentrirani u Kini‘, te na evoluciju multilateralnih razvojnih banaka, poput Svjetske banke, umjetne inteligencije i poluvodiča.

26. srpanj 2024 21:16