Biznis i politika
StoryEditor

Američko gospodarstvo gotovo stagniralo u drugom tromjesečju

25. Kolovoz 2022.
foto Shutterstock
Američko gospodarstvo blago je palo u drugom tromjesečju, izvijestila je u američka vlada, ublaživši procjenu pada aktivnosti u okruženju visoke inflacije, problema u opskrbi i podignutih kamatnih stopa.
 
U razdoblju od travnja do lipnja aktivnost u najvećem svjetskom gospodarstvu pala je 0,1 posto u odnosu na prethodno tromjesečje kada je smanjena 0,4 posto, pokazuju nove procjene ministarstva trgovine. Krajem srpnja ministarstvo je pad aktivnosti procijenilo na 0,2 posto.
 
U odnosu na drugo prošlogodišnje tromjesečje gospodarstvo je poraslo 1,7 posto, za 0,1 postotni bod snažnije no što je ministarstvo početno procijenilo. U prvom tromjesečju aktivnost je na godišnjoj razini porasla 3,5 posto.
 
Anualizirana stopa koja pokazuje koliko bi gospodarstvo poraslo odnosno palo unatrag 12 mjeseci da je u svakom tromjesečju poraslo ili palo istim tempom kao u posljednja tri mjeseca iznosila je u drugom tromjesečju minus 0,6 posto.U prvom tromjesečju iznosila je minus 1,6 posto.
 
Procjena pada BDP-a u drugom tromjesečju ublažena je u prvom redu zbog poboljšanih procjena osobne potrošnje, posebno na opremu za rekreaciju i na usluge zdravstvene skrbi. Poboljšana je i procjena državne potrošnje, u prvom redu na vojnu opremu.
Ulaganja u stambene nekretnine bila su pak slabija no što je prvotno procijenjeno.
 
25. travanj 2024 04:36