Biznis i politika
StoryEditor

Amerikanci i Kinezi zajedno ulažu u postrojenje za preradu nikla u Indoneziji

03. Travanj 2023.

Američki proizvođač automobila Ford prošloga je tjedna objavio kako se pridružio kineskoj tvrtki Huayou Cobalt i indonezijskoj tvrtki za rudarenje minerala PT Vale Indonesia u zajedničkom pothvatu izgradnje novog postrojenja za preradu nikla u Indoneziji vrijednog 4,5 milijardi dolara. Ovo ulaganje je prvo Fordovo u Indoneziji  i pokazuje rastući apetit među proizvođačima automobila za sirovinama koje se koriste u proizvodnji baterija za električna vozila, piše Reuters. 

Nije samo Ford krenuo u potragu za mineralima po dalekoj Aziji. Volkswagen, najveći europski proizvođač automobila je također nedavno najavio kako će uložiti 180 milijardi eura tijekom narednih  pet godina u proizvodnji baterija i nabavu sirovina, tj. minerala koji su potrebni za električne baterije.

Postrojenje za visokotlačno ispiranje kiselinom (HPAL) u koje Ford ulaže u kombinaciji s navedene dvije tvrtke bit će smješteno u jugoistočnom dijelu zemlje gdje tvrtka Vale Indonesia upravlja rudnikom nikla. Indonezija, koja ima najveće svjetske rezerve nikla sada pokušava razviti industriju ne bi li u konačnici i sami proizvodili baterije ali i električnih vozila.

Tvrtke najavljuju da se početak rada postrojenja očekuje 2026. godine. Febriany Eddy, izvršni direktor Vale Indonesia, kaže da je ugovor jedinstven jer po prvi puta neki američki proizvođač automobila ulazi u biznis nikla u njegovoj početnoj fazi rudarenja i prerađivanja. Prema riječima Eddyja, Vale ima 30 posto udjela u projektu, dok ostatak kontroliraju Ford i Huayou. Tvrtke za sada nisu objavile koliko će Ford uložiti u tvornicu, za koju se očekuje da će proizvoditi 120.000 tona godišnje miješanog hidroksidnog taloga, materijala koji se ekstrahira iz rude nikla za upotrebu u baterijama za električna vozila.

Inače, indonezijska vlada zabranila je izvoz neobrađene rude nikla od 2020. kako bi osigurala opskrbu za postojeće i potencijalne ulagače, a također poziva globalne proizvođače električnih vozila poput Tesle ili kineske BYD grupe da ulažu u zemlju.

26. travanj 2024 01:25