Biznis i politika
StoryEditor

Austrijski ured za vanjsku trgovinu proslavio 70. godina rada u Hrvatskoj

08. Ožujak 2024.
Gerhard Schlattl, direktor Ureda za vanjsku trgovinu u Zagrebufoto Boris Ščitar

Austrijski ured za vanjsku trgovinu u četvrtak je proslavio 70. obljetnicu rada u Hrvatskoj pri tome ističući važnost gospodarske suradnje između dvije države. Proslava je okupila dvjestotinjak uzvanika, uglavnom predstavnika hrvatskih i austrijskih kompanija koje posluju u Hrvatskoj. Događaju je nazočio i veleposlanik Republike Austrije u Hrvatskoj, Josef Markus Wuketich te predsjednik Hrvatske gospodarske komore Luka Burilović.

image

Luka Burilović, predsjednik Hrvatske gospodarske komore  i Marina Rožić, glavna tajnica HGK

foto Boris Ščitar

Austrijski ured za vanjsku trgovinu osnovan je kao ured Austrijske gospodarske komore. Osnovni zadatak ove institucije za vanjsku trgovinu - financiranog od strane austrijskih tvrtki - jest spajanje hrvatskih i austrijskih tvrtki. U tom pogledu Ured je imao značajne uspjehe. U Hrvatskoj trenutno posluje više od 800 austrijskih tvrtki putem svojih podružnica, a Austrija je drugi po veličini strani ulagač u Hrvatsku od njene samostalnosti.

Kako je istaknula Martha Schultz, potpredsjednica austrijske Savezne gospodarske komore, Austrija je uvijek održavala dobre odnose s Hrvatskom. Nismo samo govorili da smo pouzdani partner, to smo i dokazali - istaknula je Schultz. O tome svjedoči i činjenica da 800 austrijskih kompanija posluje u Hrvatskoj, a neke su na ovdašnjem tržištu prisutne već desetljećima. - Trgovinska razmjena između naše dvije zemlje dosegla je tri milijarde eura - kazala je Schultz.

image

Martha Schultz, potpredsjednica austrijske Savezne gospodarske komore

foto Boris Ščitar

Gerhard Schlattl, direktor Ureda za vanjsku trgovinu, preuzeo je njegovo vođenje prije nekoliko mjeseci, a javnosti se obratio na hrvatskom jeziku. - Ovaj Ured osnovan je 30 godina prije nego što sam se rodio. U ovih nekoliko mjeseci već sam upoznao mnoštvo poslovnih ljudi koji omogućuju da se odvija poslovanje između Austrije i Hrvatske - istaknuo je Schlattl. Posebno se zahvalio svom timu suradnica kazavši kako se s dobrim timom može puno, a sa odličnim se može sve.

27. travanj 2024 05:55