Biznis i politika
StoryEditor

Borojević i Peruško na Liderovom Danu velikih planova prije četiri godine

04. Studeni 2022.
Dan velikih planova 2018., Miodrag Borojević i Fabris Peruško, foto Draženlapić

Vijest da je ruski udio u Fortenova grupi kupio investitor iz Dubaija, Saif Alketbi, izazvala je pravu pomutnju u kojoj i dalje puno stvari ostaje nerazjašnjeno. Večernji list je objavio nepotvrđenu informaciju da iza transakcije zapravo stoji grupa poduzetnika povezanih s Rusima, a predvode ih Krešimir Filipović i Miodrag Borojević.

Borojević je bivši zamjenik predsjednika Upravnog odbora i neizvršni direktor Fortenova grupe. Zanimljivo je da su Borojević i Fabris Peruško, tada izvanredni povjerenik Agrokora, a danas glavni izvršni direktor i član Upravnog odbora Fortenova grupe zadnji put javno pojavili na Liderovoj konferenciji Dan velikih planova 2018. godine. Dodatno, na istom je panelu bio i Pavao Vujnovac, vlasnik ENNA grupe i danas drugi najveći dioničar Fortenove.

Borojević je tada bio šef ruskog maloprodajnog lanca O‘KEY, a na tu je poziciju došao 2017. godine nakon što je bio na čelnom mjestu talijanske operacije REWE-a, gdje je bio zaslužan za preokret poslovanja, i Kauflanda u kojem je, među ostalim, bio odgovoran za djelovanje ovog njemačkog lanca u Rumunjskoj, Hrvatskoj, Bugarskoj, Slovačkoj i Češkoj.

Na tom Liderovom Danu velikih planova Borojević je potvrdio da je u dobrim odnosima s čelnim ljudima Sberbanka, što je i logično s obzirom da su bili vjerovnik O‘KEY lanca na čijem je bio čelu. Istaknuo je kako sa Sberbankom ‘ima kontakte i da razmjenjuju mišljenja‘. Tada je istaknuo da mu,s obzirom na stanje u kompaniji, nije na listi želja biti na čelu Agrokora, o čemu se svojevremeno spekuliralo.

Prema aktualnom pisanju Večernjeg lista, drugi akter Krešimir Filipović, koji ima službeno prebivalište u Ujedinjenim Arapskim Emiratima, od 2015. je predsjednik Nadzornog odbora malološinjske hotelijerske tvrtke Jadranka, a u Rusiji ima tvrtku Velestroj koju je osnovao s vlasnikom Jadranke i biznismenom s razgranatim poslovima u Rusiji, Mihajlom Perenčevićem.

Borojević i Filipović partneri su pak u tvrtki Fil-Adria Turist, koja je pak 2018. od Jadranke kupila odmaralište Mali Lošinj, a zatim su zajedno uložili i u proizvodnju vina u Erdutu.

17. travanj 2024 11:27