Biznis i politika
StoryEditor

Broj bankara u EU koji zarađuju više od milijun eura dosegao rekordnu razinu

19. Siječanj 2023.

Broj bankara i trgovaca u Europskoj uniji koji zarađuju više od milijun eura je dosegao rekordnu razinu 2021. godine jer su tvrtke za vrijednosne papire ostvarile ogromne prihode, a investicijske banke preselile zaposlenike u regiju nakon Brexita.

Broj takvih ‘visokih primatelja‘ porastao je na čak 1,957 njih, što je 42 posto više u odnosu na prethodnu godinu, objavilo je Europsko nadzorno tijelo za bankarstvo (EBA) u četvrtak u Parizu. To je, naime, najviša razina za članice EU-a i povezane države otkako je EBA počela prikupljati podatke 2010. godine, objavio je Bloomberg.

Također je bitno napomenuti da navedene brojke ne uključuju Ujedinjeno Kraljevstvo, koje ostaje glavno financijsko središte nakon izlaska iz EU-a 2020. 

Najbolje plaćeni bankar u EU bio je u Španjolskoj, sa zaradom između 14 i 15 milijuna eura, prema EBA-i.

Svjetske banke su se 2021. godine međusobno natjecale u zapošljavanju bankara usred pandemijom izazvanog porasta aktivnosti trgovanja i povećane potražnje za savjetima o spajanjima i akvizicijama, kao i izdavanju dionica i obveznica. To je natjecanje iznenada prestalo sljedeće godine kada je ruska invazija na Ukrajinu utjecala na spremnost korporativnih rukovoditelja na sklapanje poslova, što znači da se bankari u mnogim tvrtkama sada suočavaju s mogućnošću nižih bonusa za svoj učinak u 2022. 

Povećanje u 2021. također odražava veće plaće, objavila je EBA. Bonusi su porasli na ekvivalent od 100,6 posto fiksne plaće sa 86,4 posto godinu dana ranije, prema ponderiranom prosjeku za sve osobe s visokim primanjima koji je izračunala EBA.

Podsjećamo, bonusi bankara ograničeni su na ekvivalent njihove godišnje plaće u EU-u, iako zajmodavci mogu tražiti dopuštenje od dioničara da to povećaju na dvostruku osnovnu plaću. 

18. travanj 2024 14:27