Biznis i politika
StoryEditor

Broj registriranih novih automobila u EU porastao četvrti mjesec zaredom

15. Prosinac 2022.

Broj novih osobnih vozila registriranih u Europskoj uniji u studenom je porastao četvrti mjesec zaredom, no u 11 mjeseci ove godine prodaja je i dalje u padu, pokazuju podaci Europske udruge proizvođača automobila (ACEA).

Ukupno 829.527 novih registracija u EU u prošlom mjesecu predstavlja rast za 16,3 posto u odnosu na isti mjesec prošle godine, izvijestila je u četvrtak ACEA.

No, unatoč rastu prodaje u posljednja četiri mjeseca, od siječnja do studenoga zabilježen je pad prodaje novih automobila u cijeloj EU, za 6,1 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje.

Osim toga, broj novih vozila u studenom ostao je znatno ispod istog mjeseca prije tri godine i prije pandemije, kada ih je registrirano oko milijun.

Na mjesečnoj razini rast prodaje vozila zabilježen je na svim najvećim tržištima. Prodaje je najviše porasla u Njemačkoj, 31,4 posto, dok je u Italiji prodaja porasla 14,7 posto, u Španjolskoj 10,3, a u Francuskoj 9,3 posto.  

No, u 11 mjeseci ove godine ukupna prodaja zabilježila je pad.

- Unatoč nedavnim snažnim rezultatima, pad zabilježen od siječnja do srpnja dovoljan je da povuče učinak od početka godine do danas - objavili su iz ACEA-e.

Od četiri najveća tržišta u EU, Italija je u ovoj godini bila najslabija, s padom novih registracija za gotovo 12 posto, dok je Njemačka i dalje najbolja sa samo 2-postotnim padom. U Francuskoj je broj novih vozila smanjen za gotovo 9, a u Španjolskoj 4 posto.

Na prvom mjestu novih registracija među proizvođačima našla se u studenom grupa Volkswagen, koja je na mjesečnoj razini ostvarila skok prodaje za 36,4 posto, uključujući Porsche s 18 postotnim rastom. BMW je zabilježio povećanje na razini cijele grupe za 14,2 posto, a Mercedes-Benz za 10,8 posto.

25. travanj 2024 00:51